FinansWatch

Storbonde sendt konkurs af tvivlsomme Jyske Bank-beregninger

Jyske Bank får kritik for beregninger af renteswap, der førte til landbrugs konkurs.

Foto: Nikolaj Skydsgaard/Reuters/Ritzau Scanpix

Da et af Danmarks største økologiske landbrug Vibygård Gods sidste år blev begæret konkurs af Jyske Bank, skete det på baggrund af yderst tvivlsomme beregninger.

Det mener flere eksperter ifølge Børsen.

Landbruget var ifølge Jyske Banks beregninger belastet af renteswap i en sådan grad, at det åd egenkapitalen op.

Derfor krævede banken, at swapaftalerne blev lukket og indfriet med den konsekvens, at landmand Mogens Jørgensen måtte dreje nøglen om.

Nye beregninger viser imidlertid, at Jyske Bank valgte en regnemetode, som i høj grad favoriserede bankens interesser, da man fastsatte markedsværdien af renteswappen.

Copenhagen Simulations har beregnet, at den ene renteswap med en hovedstol på 66 mio. kr. var negativ med 15,5 mio. kr., da Jyske Bank hævdede, at den var negativ med 33,5 mio. kr.

"Dermed var Jyske Bank hverken berettiget til at kræve ekstra sikkerhed eller kræve, at Mogens Jørgensen stillede op til et møde med banken," konstaterer Andreas Winther Jessen fra Copenhagen Simulations over for Børsen.

Jyske Bank har ifølge Børsen ikke ønsket at kommentere konkurssagen. Banken skriver dog i en mail, at "opgørelse af markedsværdien afhænger af den konkrete aftale samt de standarder og kutymer, der anvendes i markedet for den konkrete swaptype."

Link til originalartikel (for abonnenter): https://borsen.dk/nyheder/finans/okologisk-storbonde-knaekketaf-tvivlsom-renteswap-i-jyske-bank

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere