Sydbank: Underliggende positivt i Jyske Bank - kursreguleringer skuffer

Til trods for faldene resultat ser Sydbanks bankanalytiker flere positive elementer i Jyske Banks kvartalsregnskab.
Foto: Ritzau Scanpix/Simon Fals
Foto: Ritzau Scanpix/Simon Fals
AF RITZAU FINANS

Der er umiddelbart godt gang i den underliggende forretning hos Jyske Bank, selv om onsdagens regnskab for første kvartal synes at vise tilbagegang på flere poster.

Det skyldes nemlig i særlig grad flere poster af engangskarakter - særligt regnskabsreglerne IFRS 9 og sløje kursreguleringer på obligationer i første kvartal.

Ellers er trenden i både toplinjen og omkostningerne positiv, vurderer Mikkel Emil Jensen, der er analytiker hos Sydbank.

"Nedskrivningerne fra IFRS 9-reglerne rammer lidt hårdere end ventet. De er på 407 mio. kr., mens forventningen var 350 mio. kr. Der er stærkere pres fra den engangspost, og ellers ville der stadig have været tilbageførsler på nedskrivningsposten," siger analytikeren til Ritzau Finans.

"Det understreger bare den fortsat gode kreditkontrol, der er lige nu, og som man også ser hos andre banker. Der er stigende boligpriser og lave renter herhjemme, og det er medvirkende til at holde hensættelserne langt nede," fortsætter han.

Han hæfter sig ved, at renteindtægterne i første kvartal med 1407 mio. kr. faktisk var lidt lavere end ventet blandt analytikerne ifølge det konsensus, som Jyske Bank selv har indsamlet.

Det modsvares dog af lidt bedre end ventede gebyrindtægter på 506 mio. kr. For begge poster er der desuden tale om en fremgang sammenlignet med første kvartal sidste år.

Den post, der falder mest i øjnene i regnskabet for første kvartal, er kursreguleringerne, der bidrog negativt med 68 mio. kr. i januar, februar og marts mod et plus på 346 mio. kr. i første kvartal sidste år.

Det var en skuffelse i forhold til markedets forventninger, og faldet skyldtes primært kursfald på Jyske Banks obligationsportefølje, i takt med at renterne er steget.

"Det lader til, at Jyske Bank er ramt af kursfald her, men det er en meget volatil post, som kan være rigtig svær at forudse," siger Mikkel Emil Jensen.

Han peger i stedet på, at også omkostningerne ser pæne ud i regnskabet. I forlængelse af årsregnskabet fortalte Jyske Bank om effektiviseringer i form af en tilpasning af antallet af medarbejdere.

Og det har allerede givet effekt i første kvartal.

"Det begynder allerede at vise effekter nu, og trenden for omkostningerne er positiv. De er underliggende faldet med 1 pct. sammenlignet med første kvartal sidste år," siger Mikkel Emil Jensen.

Basisomkostningerne i Jyske Bank blev i første kvartal 1272 mio. kr. mod 1390 mio. kr. i første kvartal sidste år, hvor posten dog også var trukket op af engangsudgifter. Men underliggende er udgifterne faldet med 1 pct. på årsbasis.

Mikkel Emil Jensen har på den baggrund svært ved at vurdere, hvorfor Jyske Bank-aktien efter regnskabet bliver sendt ned med 4,3 pct. til 356,70 kr.

Han peger på de lidt svagere end ventede renteindtægter og de skuffende kursreguleringer som en mulig forklaring, men et så stort kursfald burde ikke umiddelbart være resultatet af det.

"Regnskabet er måske lidt til den svage side. Renteindtægterne er ofte et kardinalpunkt for kursreaktionen. Men underliggende er der bestemt fortsat et godt fundament for fortsat vækst og indtjening - i både banken og realkreditafdelingen," siger Sydbank-analytikeren.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også