"Kinas banker er bygget på kviksand"

Kinesiske banker er "ekstremt skrøbelige", siger manden, der tjente milliarder på Enron-skandalen.
Af MATTIAS GRØNDAL, epn.dk

Kinas banker er propfyldte med risikable udlån til ejendomssektoren og gældstyngede kinesiske lokaladministrationer.

Det siger den legandariske amerikanske hendgefond-manager James Chanos i et tv-interview med Bloomberg News.

Indtil videre har bankerne undgået at nedskrive værdien af de problemramte udlån. Men det er en stakket frist, og den kinesiske stat må nødvendigvis på et tidspunkt redde landets banker med massive kapitaltilførsler, mener James Chanos.

"Den kinesiske banksektor er bygget på kviksand. Og det er det altafgørende forhold, som mange mennesker ikke forstår. Alle virker til at tro, at den (banksektoren, red.) er et gratis og frit tilgængeligt checkhæfte. Det er den ikke. Banksektoren i Kina er ekstremt skrøbelig," siger James Chanos til Bloomberg.

Tjente milliarder på Enron-konkurs

Hedgefund-chefen er blevet dollarmilliardær på såkaldt shortselling - en investeringstrategi, der giver afkast, hvis en given aktie falder i kurs.

I 2001 opnåede han kultstatus - og tjente uhyrlige summer - på at "short"-sælge aktier i Enron. Da energiselskabets ledelse blev afsløret i omfattende regnskabsfusk, gik det konkurs og Enron-aktien mistede al værdi.

Selvom Enron-gevinsten uden tvivl er Chanos' største, har han "afsløret" flere andre højtflyvende virksomheder, hvis historier viste sig at være for gode til at være sande.

Et væld af urentable projekter

De seneste par år har James Chanos især kastet sin "kærlighed" på Kinas banksektor.

I et forsøg på at afværge følgerne af den globale finanskrise i 2008 og holde dampen oppe i økonomien vedtog den kinesiske regering en kæmpemæssig økonomisk stimuleringspakke på 568 mia. dollars.

Distrikter og kommuner blev opfordret til at investere massivt i ny infrastruktur - fremfor alt inden for ejendomssektoren. Og pengene kom for en stor dels vedkommende fra bankerne.

Men den centralt styrede stimulering af økonomien har medført et væld af urentable projekter, lyder ræsonnementet hos James Chanos. Og bankerne må på et tidspunkt sande, at de ikke får alle deres penge tilbage.

Venter med at indløse gevinst

Denne sandhedens time fremskyndes ifølge James Chanos af den seneste tids konjunkturafmatning i flere dele af verdensøkonomien. En afmatning, som også må forventes at ramme Kinas eksportbaserede økonomi.

James Chanos har via sin hedgefond, Kynikos Associates, indtaget "short"-positioner i en række kinesiske banker.

Selvom Kinas bankaktier gennemsnitligt er faldet omkring 30 pct. siden årsskiftet, og James Chanos dermed formodentlig har tjent en pæn skilling allerede, venter han med at indløse gevinsten.

Han er overbevist om, at den kinesiske stat på et tidspunkt vil blive tvunget til at komme bankerne til undsætning. Kapitaltilførslerne vil udvande de eksisterende aktionærer og medføre kraftigt faldende aktiekurser - og dermed en stor værdistigning i shortpositionerne - lyder han prognose.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også