Mistanke om milliardsvindel i finanskonkurs

MF Globals børskunder troede, at pengene på deres handelskonti stod trygt og godt.

Af MATTIAS GRØNDAL, epn.dk

Mandag måtte det store amerikanske finanshus MF Global kaste håndklæddet i ringen og begære sig selv konkurs.

Siden et skrækregnskab i sidste uge afslørede store tab på fejlslagne investeringer i statsobligationer fra gældsplagede eurolande med Italien i spidsen, har ledelsen i MF Global forsøgt at sælge virksomhedens aktiviteter til en konkurrerende børsmægler. Dog uden held.

Nu tyder noget på, at den konkursramte finanskoncern har gjort sig skyldig i langt værre ting end blot dårlig forretningsdrift - og at disse forhold er den direkte årsag til de forliste salgs-forhandlinger.

Der mangler milliarder

Et kasse-eftersyn mandag afslørede angiveligt et syndigt rod i pengesagerne hos MF Global, skriver New York Times.

Ifølge kilder tæt på forhandlingerne har MF Global svært ved at redegøre for mange af de penge, som virksomhedens børskunder har stående på deres handelskonti.

I første omgang så det ud til, at der manglede 950 mio. dollars (knap 5,1 mia. kr.), men sidst på dagen var det ifølge avisens oplysninger faldet til lidt under 700 mio. dollars (ca. 3,7 mia. kr.).

Kundernes penge?

De amerikanske myndigheder har allerede bebudet en efterforskning af forholdene i MF Global.

Mistanken går på, at MF Global har "lånt" af børskundernes indeståender til at dække af for de stigende tab på finanskoncernens egne investeringer.

Ifølge finanslovgivningen skal der være fuldstændig vandtætte skotter mellem de to forretningsområder.

Aktiver for 42,5 mia. dollars

Med samlede aktiver for omkring 42,5 mia. dollars og flere end 3.000 ansatte hører MF Global ikke til blandt de allerstørste amerikanske finanskoncerner.

Finanshuset indtager dog en central plads på Wall Street som én af 22 såkaldte "primary dealers", som kan gøre forretninger direkte med det amerikanske centralbankvæsen, Federal Reserve.

MF Global er også meget aktiv på det store, uregulerede marked for handel med derivater, som bl.a. bruges til risikoafdækning i det finansielle system.

Finanskoncernen ledes af den tidligere topchef for Goldman Sachs, Jon S. Corzine, der også har fungeret som guvernør for staten New Jersey.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også