FinansWatch

Ny græsk storbank fødes mandag

To af Grækenlands største pengeinstitutter, EFG Eurobank og Alpha Bank, ventes mandag at offentliggøre en sammenlægning. Det skriver Wall Street Journal. Finansavisen har sine oplysninger fra tre personer med kendskab til planerne

"Vi forventer, at fusionen offentliggøres mandag," siger en af kilderne til avisen.

"Der er tale om en venligsindet sammenlægning med det formål at skabe et stort, solidt pengeinstitut for både Grækenland og det sydøstlige Europa. Det bliver en af de 25 største banker i eurozonen," uddyber han.

Den sammenlagte bank vil have aktiver for cirka 150 milliarder euro, og omkring 80 milliarder euro i indeståender. Dermed overhales den aktuelt største kommercielle bank i landet, National Bank of Greece, målt på aktiver.

Frisk kapital

ifølge en anden kilde har sammenlægningen mellem EFG Eurobank og Alpha Bank været drøftet i månedsvis. Den økonomiske krise i Grækenland har fremrykket beslutningen om at gå sammen, beretter Wall Street Journal.

Sammenlægningen vil sandsynligvis involvere tilførsel af frisk kapital i omegnen af to milliarder euro, fortæller en tredje person med kendskab til forhandlingerne.

Ifølge kilden vil blandt andet det statslige investeringsselskab i Qatar bidrage til kapitalindsprøjtningen ved at købe nyudstedte obligationer fra den sammenlagte bank for 500 millioner euro.

I forvejen ejer Qatar Investment Authority en mindre del af aktierne i Alpha Bank.

Mistet 90 pct. i værdi

At investeringsselskabet er villig til at tilføre fusionsbanken midler, ses som en blåstempling af aftalen, siger en kilde til avisen. Ingen af de to banker har reageret på henvendelser fra Wall Street Journal.

Siden finanskrisen ramte Grækenland, har landets banker mistet omkring 90 procent af deres værdi på aktiemarkederne.

Eurobank er den næststørste bank målt på udlån i Grækenland, mens Alpha Bank følger lige efter.

Både den græske regering og centralbanken i Athen har opfordret pengeinstitutterne i landet til at konsolidere sig gennem sammenlægninger for derved at bidrage til at hive landet igennem den økonomiske krise.

/Ritzau Finans/

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs