FS slækker ikke i linjen over for gamle FIH-kunder

Finansiel Stabilitets datterselskab, der skal afvikle ejendomslån fra FIH Erhvervsbank, har ikke tænkt sig at lægge en blødere linje over for de kunder, der bliver overdraget til afviklingsselskabet.
Foto: Carsten Andersen
Foto: Carsten Andersen

Hvis kunder med ejendomslån i FIH Erhvervsbank havde regnet med, at presset på dem ville blive mindre, efter at Finansiel Stabilitet har overtaget deres lån, så kan de godt tro om igen.

Her har man nemlig ikke tænkt sig at slække på den hårde linje, som FIH Erhvervsbank har kørt over for låntagerne, forklarer formanden for det nyoprettede selskab og administrerende direktør i Finansiel Stabilitet, Henrik Bjerre-Nielsen:

”Jeg tror ikke, du kan se nogen steder, at jeg er blevet citeret for, at de vil blive afviklet på andre måder. Vi har ikke stillet nogen i udsigt, at de skulle have en anden behandling,” lyder det fra Henrik Bjerre-Nielsen.

Overrasket over melding

Overdragelsen af ejendomslån fra FIH til Finansiel Stabilitet gik igennem i går, efter at konkurrencemyndighederne og EU-kommissionen godkendte transaktionen, som er en væsentlig del af den seneste bankpakke.

Dermed er der parkeret lån og tilknyttede finansielle instrumenter for 17 mia. kr. i det selskab, der får navnet FS Property Finance, og som den tidligere Danske Bank-direktør, Lise Gronø, skal være øverste chef for. Det vil dog stadig være FIH's personale, der administrerer lånene.

Spørger man formanden for Ejendomsforeningen Danmark, John R. Frederiksen, så var det ellers hans opfattelse, at en del af formålet med overdragelsen af ejendomslånene til Finansiel Stabilitet netop var, at låntagerne skulle have lettet presset:

”Jeg gik jo ellers stærkt ud fra, at grunden til, at man har lagt lånene over til Finansiel Stabilitet, var for at få mere ro og luft og dermed også mere tid til at afvikle lånene på en ordentlig måde. Der er jo nogle folk, der ikke kan betale, og så hjælper det hele jo ikke noget. De vil jo måske blive tvunget ud i en konkurssituation, og det har hverken Finansiel Stabilitet eller FIH nogen interesse i,” siger John R. Frederiksen.

Mulighed for tidsforlængelse

Men at linjen hos FS Property Finance skulle være anderledes, end den har været hos FIH, er en misforståelse, fortæller Henrik Bjerre-Nielsen.

Men hvad bliver så egentlig ændret ved, at FIH's ejensomslån overgår til jer?

”Det er et godt spørgsmål. Det, der sker, er, at vi overtager FIH’s portefølje på området, men aftalegrundlaget er jo sådan set det samme. Det vil sige, at den afvikling, som FIH har påbegyndt, den vil vi fortsætte. Vi er jo en afviklingsforretning, og lånene skal afvikles hurtigst muligt, inden for hvad der er økonomisk forsvarligt," fortæller formanden for det nye datterselskab, inden han fortsætter:

"Men om det så går lidt hurtigere eller lidt langsommere, det kan jeg ikke sige noget om på nuværende tidspunkt,” lyder det fra Henrik Bjerre-Nielsen med henvisning til, at afviklingen – som udgangspunkt – skal være afsluttet senest den 31. december 2016, men at aftalen giver mulighed for en 3-årig forlængelse.

Minister på ferie

Selv om Henrik Bjerre-Nielsen ikke har udtalt, at Finansiel Stabilitet skulle løsne presset på låntagerne i FIH Erhvervsbank, så har erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) i forbindelse med indgåelsen af bankpakken udtalt følgende:

”Vi gør det, fordi alternativet er, at FIH gennemfører en meget massiv slankning af balancen. Det vil skubbe problemerne videre til en række andre institutter, som derved kommer i vanskeligheder. Vi har ingen interesse i at afvikle flere banker i krise.”

FinansWatch har forsøgt at få en kommentar fra erhvervs- og vækstminister Ole Sohn i forhold til, hvorvidt Finansiel Stabilitets linje over for låntagerne vil have samme effekt, som hvis FIH stadig havde lånene, men ministeriet oplyser, at han er på ferie og derfor ikke kan udtale sig.

FIH-salg endeligt godkendt

Kruses nye oprydder: De svære sager er min kernekompetence 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også