FinansWatch

Moody's banker FIH dybt ned

Kreditvurderingsbureauet ser nu bankens styrke i samme lag som Amagerbankens værste rating. Pandora-kollapset får skylden. Opdateret.

På en dag, hvor kreditvurderingsbureauerne svinger leen tungt over de europæiske banker, er første danske islæt FIH Erhvervsbank, der endnu engang får tæsk af Moody's.

Denne gang ryger bankens grundlæggende styrkevurdering fra D-klassificeringen ned til laveste gruppe, hvor man får E+ som den nye karakter. Det er samme rating som Amagerbanken nåede bunden med.

Nedgraderingen sker især på grund af bankens tab på aktier i smykkefirmaet Pandora, skriver Moody's.

Bankens kreditrating ryger samtidig endnu længere ned i junk-sumpen. Her rykker Moody's FIH fra Ba2 til B1 på langsigtet gæld og indskud, mens juniorgæld rykkes fra B1 til B3, altså hele to takker ned i begge tilfælde.

Ejendomme og problematiske lån

Den nedgradering faktorer endda støtte fra storaktionæreren ATP ind i, skriver Moody's.

Men samtidig trækker Bankpakke III stadig ned, mens FIH's høje andel af problemlån, der rykkede fra 14,6 pct. af låneporteføljen til 16,6 pct. i løbet af årets første seks måneder, også bekymrer ratingbureauet.

I det hele taget mener Moody's, at FIH står over for nogle grundlæggende, indbyggede problemer.

"FIH store koncentration af udlån til erhvervsejendomssektoren (32 pct. af udlånet ved udgangen af 2010,) en sektor, der har været hårdt ramt af den økonomiske nedtur er én af to principielle udfordring," skriver Moody's-analytiker Oscar Heemskerk og peger på væksten i problemlån som den anden udfordring.

Nedgraderingen - den første af en dansk bank siden Bankpakke IV og Nationalbankens nye, gigantiske lånefacilitet - nævner ingen af de to tiltag som positive faktorer.

Mere fra FinansWatch

"Blot fordi man er chef er det ikke sikkert at man får gode ideer"

Den amerikanske investeringsplatform Public.com, der er stiftet af danske Jannick Malling, er ved at opbygge en stor udviklingsafdeling i Danmark. Nu er selskabet rykket til nye lokaler centralt i København. Det skal gøre det nemmere at rekruttere medarbejdere og skabe de perfekte rammer for arbejdskulturen, så gode ideer kan boble op nedefra.

FA opfordrer til brug af sektoraftaler

Finanssektorens Arbejdsgiverforening opfordrer til brug af de særlige coronaaftaler, så en hverdag med hjemmearbejde og hjemsendte børn kan hænge sammen.

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs