Moody's giver nyt hak til FIH

FIHs fundingsituation bekymrer fortsat Moody's, der nu sænker bankens kreditvurdering yderligere. Nedgraderingen kommer kun få måneder efter, at kreditvurderingsbureauet gav FIH junk-status. Forventeligt, lyder det fra FIH-direktør Bjarne Graven Larsen (Opdateret 08.24).
Foto: ESKESTAD MIK
Foto: ESKESTAD MIK
Af Kasper Kronenberg

FIH Erhvervsbank får sænket sin kreditvurdering af det internationale kreditvurderingsbureau Moody's, som begrunder tiltaget med fortsatte bekymringer om bankens fundingposition, da banken skal refinansiere 50 mia. kr. i statsgaranteret gæld mellem august 2012 og juni 2013.

I februar sænkede Moody's sin rating af FIH fra Baa3 til Ba1, hvilket er det første niveau af det, der betegnes som junk. Det betyder, at investorer typisk vil kræve en væsentlig merrente for at købe FIHs obligationer. Nu giver Moody's så FIH endnu et hak i tuden og nedgraderer banken til Ba2. Samtidig nedgraderes bankens aktuelle finansielle styrke fra D til D-.

”Efter Moodys opfattelse vil banken få svært ved at rejse ny funding i markedet specielt set i lyset af Bankpakke III og Amagerbankens konkurs, hvor investorerne bag seniorgæld tabte penge,” siger Oscar Heemskerk, vicepræsident hos Moodys.

Kunder kan også få problemer

"Vi tror, at alternative metoder til at mindske finansierings-udfordringerne, såsom at reducere lånebogen, også er problematiske, da FIH´s kunder også vil opleve problemer med at refinansiere deres lån," siger Heemskerk.

I meddelelsen fra Moodys fremgår det dog, at Moodys fortsat giver FIH én positiv karaktér takket være ATP´s ejerskab af banken, hvor Moodys mener, at der er basis for at udvikle forretningen med ATP i ryggen.

Moodys hæfter sig ved, at 32 pct. af FIH´s udlån er givet til ejendomssektoren, ligesom kreditvurderingsinstituttet skriver, at kvaliteten af FIH´s lånebog er forværret. Ifølge Moodys er de misligholdte lån steget fra at udgøre 2,2 mia. kr. af lånebogen i 2008 til ved udgangen af 2010 at udgøre 5,3 mia. kr. af lånebogen.

Moodys ser ingen tegn på, at FIH i den nærmeste fremtid kan få hævet sin rating for den finansielle styrke, bl.a. grundet den svage vækst i dansk økonomi, som sætter klare grænser for de indtjeningsmæssige muligheder for erhvervsbanken.

Graven: Arbejder på alternativer

FIH-direktør Bjarne Graven Larsen kalder nedgraderingen forventelig i kølvandet på Moody's nedgradering af en række andre banker. Til business.dk siger han:

"Når man først har mistet sin gode rating, går der lang tid, før man har genopbygget tilliden. Vi har igangsat en strategiplan, som sikrer, at vi ikke skal ud og sælge obligationer i markedet i lang tid," han og åpeger desuden på, at man arbejder på alternative finansieringskilder.

"Vi planlægger at bruge alternative finansieringsmetoder, som jeg ikke har løftet sløret for endnu, og som jeg gerne vil have helt på plads, før jeg fortæller mere," siger Bjarne Graven Larsen.

(opdateret)

Del artikel

Relaterede artikler

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også