FinansWatch

Bagmandspolitiet går ind i sag om mulig skatteunddragelse i færøsk bank

Færøsk politi undersøger en sag om skatteunddragelse i millionklassen i den forhenværende Eik Bank. Det danske bagmandspoliti, SØIK, skal bistå med undersøgelsen, skriver Berlingske Business.

Eik Bank
Foto: KRABBE LARS

Den færøske bank, Eik Bank, der i dag går under navnet Betri Bank skal efterforskes af færøsk politi, og det danske bagmandspoliti skal bistå i efterforskningen. Det oplyser John Kølbæk, politichef for det færøske politi til Berlingske Business.

Politiet har sat gang i efterforskningen efter en anmeldelse fra TAKS, den færøske pendant til Skat. Eik Bank gik konkurs i 2010 og blev overtaget af Finansiel Stabilitet. Selskabet blev rekonstrueret med ny kapital, og der blev i den forbindelse foretaget afskrivninger på en række lån. Disse blev først godkendt af TAKS, men efterfølgende afvist, da der kom flere oplysninger i sagen.

"Der er ingen sigtet i sagen, men vi iværksætter en efterforskning. Vi har endnu ikke taget stilling til, om der er gjort noget strafbart, men jeg har omvendt ikke fundet noget, der gjorde, at jeg kunne afvise anmeldelsen fra TAKS," siger John Kølbæk til Berlingske Business.

Kernen i sagen er, om TAKS har fået det fyldestgørende materiale i tide, og det mener TAKS altså ikke, at man har. Bankens ledelse ønsker indtil videre ikke at udtale sig om politiets efterforskning, men vil afvente en afgørelse, oplyser bestyrelsesformand i Betri Bank, Torben H. Nielsen til Berlingske Business.

Sagen var direkte årsag til, at tidligere bankdirektør, Súni Schwartz Jacobsen, i sommer fratrådte med øjeblikkelig virkning. Skattefradraget var også omdrejningspunktet for en tidligere sag mellem banken og dens tidligere direktør - indsat af Finansiel Staiblitet - Jørn Astrup Hansen, der i 2016 valgte af forlade banken, netop fordi han mente at skattefradraget var uberettiget. Dette førte til, at banken rejste en injuriesag mod Jørn Astrup Hansen og krævede ham i fængsel i op til to år. Sagen endte dog siden med forlig.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere