Danske Bank i hvidvask-ups

Efterforskerne på P1 kan nu fortælle om en hidtil ukendt bødestraf til Danske Bank
AF RASMUS MARK PEDERSEN, EFTERFORSKERNE PÅ P1, DR, DISTRIBUERET AF RITZAU

Danmarks største bank betalte sidste år en bøde for brud på hvidvaskreglerne. En kunde havde nemlig fået at vide, at banken i to tilfælde havde indberettet nogle transaktioner til Finanstilsynet.

Ifølge en aktindsigt i betalte bøder for brud på hvidvaskloven, som Efterforskerne på P1 har fået, så har banken betalt 50.000 kroner i maj 2016. Her står beskrevet, hvordan banken “forsætligt eller groft uagtsomt” har “undladt pligten til at hemmeligholde”, at banken har lavet en form for indberetning af kunden til Finanstilsynet.

Forbrydelsen er sket i en mail den 8. juni 2015, hvor en medarbejder oplyser, at banken to gange har foretaget indberetninger på kunden. 

"De her indberetninger skal bare laves. Man må ikke lave foranstaltninger, sådan så de, der bliver indberettet, har mulighed for at skabe en forklaring eller historie," siger Lars Krull der er seniorrådgiver på Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet.

"Det duer jo ikke, at de, der skal være kontrollanter, i meget god tid siger: “Tak for pengene, men nu indberetter vi det," forklarer han til Efterforskerne på P1.

Danske Bank har regler der burde forhindre den slags lovovertrædelser, men det har ikke været nok til at forhindre, at det er sket. 

"Jeg er slet ikke i tvivl om, at banken har nogle forretningsgange, der siger, at man ikke skal sige til kunden, hvad man har gjort. Her handler det om, at der en medarbejder, der har haft et rigtigt, rigtigt dårligt justment," slår han fast. 

Bør det foregå i Danmarks største bank?

"Det bør ikke foregå i nogle banker, og det ved enhver bank også, at det ikke skal foregå," siger han til Efterforskerne på P1. 

Danske bank erkender da også sin fejl. De vil ikke stille op til interview, men har sendt en enkelt kommentar på mail: 

"Der er tale om mindre sag, hvor vi har begået en beklagelig, men menneskelig fejl. Det har vi erkendt og accepteret en bøde omkring, og dermed er sagen lukket for vores vedkommende," skriver Kenni Leth, der er pressechef i Danske Bank.

Banken vil ikke svare på, hvordan fejlen kunne ske, eller om den har fået nogle konsekvenser.

Reglerne er ifølge seniorrådgiver Lars Krull lavet af en god grund. For hvis bankerne fortalte om alle de indberetninger, de laver, så vil det skade myndighedernes muligheder for at opklare forbrydelser. 

"Konsekvensen af det er, at så går folk ikke ned og hvidvasker i bankerne. Og det er netop det, vi gerne vil have dem til, så vi kan få stoppet hvidvasken," forklarer han til Efterforskerne på P1.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også