Analytiker: Mulighed for kæmpe kursløft til Danske

Danske Banks nedskrivninger var mindre end de fleste havde ventet i andet kvartal. Hos Jyske Bank vurderer bank-analytiker Christian Hede, at forbedringen er permanent og at banken efter fem års tumult og krise er på vej mod en normalisering.
AF RITZAU FINANS

Holder det stik, skal aktien koste betydeligt mere, end den gør i dag, mener Jyske Bank.

Landets største bank nedskrev i andet kvartal for 924 mio. kr. mod ventet i markedet ifølge SME Direkt Direkt 1458 mio. kr. Det var den laveste nedskrivning for et kvartal siden andet kvartal 2008. Store nedskrivninger har plaget Danske Bank siden krisens begyndelse, da ikke mindst den irske forretningen har tabt milliarder og atter milliarder. Derfor er faldet kærkomment.

"Med alle de forbehold, man nu kan tage, så vurderer jeg faktisk, at det er en vedvarende forbedring i nedskrivningerne, vi har set i regnskabet," siger Christian Hede til Ritzau Finans.

Han understreger, at der er en hvis elasticitet i nedskrivningerne i en bank, der kan flytte nedskrivninger fra et kvartal til et andet. For andet kvartal ser Christian Hede flere grunde til, at Danske Bank kunne have en interesse i, at nedskrivningerne ikke var faldet så meget. Det havde givet mulighed for, at de også kunne falde i de kommende kvartaler. Samtidig er resultatet stærkt, så der var plads til, at lade nedskrivninger falde mindre, og stadig levere et pænt resultat.

"Så jeg har svært ved at finde argumenter for, at dette her ikke er en udvikling, som Danske Bank ikke mener, er reel. Det er nogle dramatiske fald i nedskrivningerne. Ser man på Danmark skriver man en tredjedel mindre ned på privatkunder, end mand gjorde i første kvartal og ser man på små- og mellemstore virksomheder er det næsten en halvering," siger Christian Hede.

Et niveau vi kan holde

Bedringen vurderer Christian Hede er forbundet i, at bankerne de seneste kvartaler har nedskrevet på de samme, dårlige kunder. Med en lille bedring i økonomien og i boligpriserne gør det, at nedskrivningerne falder markant.

Danske Banks administrerende direktør Eivind Kolding fortæller selv på præsentationen af regnskabet, at han vurderer, at nedskrivningerne er nede på et normaliseret niveau, som kan fastholdes.

"Den mest positive ting ligger på vores nedskrivninger som er faldet ganske betydeligt i andet kvartal til, hvad vi kalder et normaliseret niveau. Det er et niveau, vi mener, vi kan holde," sagde Eivind Kolding.

Under krisen har nedskrivningerne voldsomme i takt med, at boligmarkeder Europa over kollapsede. Samlet for 2008 til 2012 har banken nedskrevet over 77 mia. kr., hvor af 2009 alene stod for 25,7 mia. kr. Til sammenligning var nedskrivningerne i 2007 på 687 mio. kr. og i 2006 og 2005 var der tale om positive tilbageførsler.

Dermed vil en normalisering af nedskrivningerne gør en stor forskel for Danske Banks resultater og ikke mindst aktiekursen.

Aktien undervurderet

Udviklingen de seneste kvartaler bestyrker mig i, at nedskrivningsbehovet er på vej mod en normalisering. Specielt for Danske Bank trækker to ting i den rigtige retning: Irland bliver mindre og mindre dårligt og Danmark trækker i den rigtige retning, siger Christian Hede.

Baseret på den vurdering bør Danske Banks aktie være markant mere værd, end den er for nuværende.

"Jeg mener, at Danske Bank bør kunne tjene 13 kr. per aktie næste år. Det vil ikke være unormalt, hvis investorer vil betale 10 gange det. Det giver en kurs på 130 kr. Det kan vi meget snart komme til, at skulle handle på. Det er bestemt realistisk," siger Christian Hede.

Skeler man endnu længere frem mener Christian Hede, at Danske Bank skal være endnu mere værd. For nuværende handles Danske Bank lavere på multipler end sine nordiske kolleger, da markedet skeler til Finanstilsynets kommende ageren samt Danske Banks historik med store negative overraskelser.

Stor schwung-faktor

"Der er, som jeg ser det, en betydelig upside i Danske Bank-aktien, hvis man tror på en normalisering i Danmark. Aktien har en stor "schwung-faktor", fordi forventningerne er begrænsede oven på de mange skuffelser, vi har fået de seneste år," siger Christian Hede og afslutter:

"Der er forskel til de nordiske banker, men det er geografisk bestemt. Ser vi nogle år ud i fremtiden, er der ingen grund til at tro, at Danske Bank skal handles på lavere multipler end andre banker. Sker der både en indtjeningsforbedring, som jeg er sikker på, og også en ændring på, hvilke multipler, folk vil købe til, så er der et stort potentiale. Det er det, jeg tror på."

Jyske Bank har anbefalingen "strong buy" og kursmålet 135 kr. på aktierne i Danske Bank.

/ritzau/

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også