Ugebrev: Danske Bank og Nordea presses af shippingnedtur

De to storbanker er ifølge Økonomisk Ugebrev under pres fra de faldende fragtrater for tørlastshipping.

Fragtraterne for tørlastshipping, Baltic Dry Bulk, ligger tæt på det laveste siden efteråret 2008, hvor finanskrisen kulminerende med krakket af Lehman Brothers. Det rammer de danske banker Nordea og Danske Bank, skriver Økonomisk Ugebrev.

"De seneste års svage udvikling i shipping-fragtraterne er nu for alvor begyndt at sætte sig i bankernes regnskabstal. Med udsigt til en global økonomisk opbremsning kan det blive endnu værre, vurderer kreditanalysefirmaet CreditSights i en analyse af de nordiske bankers shippingeksponering," skriver ugebrevet.

Analysefirmaet henviser til, at blandt andet Nordea og Den Danske Bank er nogle af verdens største bankudlånere til de internationale rederier.

Ifølge analysen var bankernes udlånstab på shipping relativt meget større end shippingudlånenes andel af de samlede bankudlån.

Eksempelvis udgjorde Nordeas udlånstab på shipping i kvartalet 1,8 pct. af de samlede shippingudlån, og Danske Banks udlånstab udgjorde 1,5 pct. af de samlede shippingudlån. Det var betydeligt mere end de to bankers generelle tabsprocenter på henholdsvis 0,3 procent og 0,9 procent, anfører ugebrevet.

Nordea har allerede samlet tabsnedskrevet 4,1 procent af de samlede shippingudlån på 13,6 mia. euro, og Danske Bank har en akkumuleret
tabsnedskrivning på 0,34 mia. euro, svarende til 3,8 procent af de samlede shippingudlån på 9 mia. euro.

Selvom analysehuset løfter en advarende pegefinger, påpeger det også, at der ikke er tale om alvorlige problemer.

CreditSights vurderer, at de nordiske bankers resultater for 1. kvartal 2012 generelt var solide på grund af relativt stærke økonomier i Sverige og Norge, samt fokus på de relativt ukomplicerede store nationale retailforretninger.

Konkret om Danske Bank fremhæves det dog, at der er tale om en anden historie, da banken fortsat har udfordringer med udlånsbøgerne i Irland og  Nordirland, samt fortsat problemer med den danske udlånsbog.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også