Danske Bank finansierer fossile selskaber på egen sortliste

Danske Bank deltager i lånefinansiering for milliarder i otte fossile selskaber, som banken ekskluderer i sit investeringsben for ”signifikant negativ påvirkning på klimaet.” Banken afviser konflikt.
Danske Bank har ekskluderet flere fossile virksomheder i sit investeringsben, som andre dele af forretningen godt må involvere sig i. | Foto: Arkivfoto/colourbox
Danske Bank har ekskluderet flere fossile virksomheder i sit investeringsben, som andre dele af forretningen godt må involvere sig i. | Foto: Arkivfoto/colourbox
AF JOACHIM KATTRUP, FREELANCEJOURNALIST

Via internationale kreditaftaler, udlån og obligationsudstedelser finansierer Danske Bank fossile selskaber, der er opført på bankens egen eksklusionsliste over bandlyste investeringer.

Det kan FinansWatch afsløre efter en gennemgang af en række fossile selskabers internationale finansieringsaftaler, der har Danske Bank som medunderskriver. Aftalerne har en samlet værdi på mindst 16,5 mia. kr., hvoraf Danske Bank samlet set garanterer et trecifret millionbeløb.

Milliardaftalerne om kredit, finansiering, obligationsudstedelser og rådgivning er indgået med de fossile selskaber på trods af, at Danske Banks investeringsafdeling har placeret selskaberne på eksklusionslisten og har vurderet, at de alle otte forværrer klimakrisen. Selskaberne modarbejder Danske Banks egne klimaambitioner om CO2-reduktion ved at have ”signifikant negativ påvirkning på klimaet” – for at benytte Danske Banks egen formulering om selskaberne.

Danske Banks Global Head of Sustainable Finance, Samu Slotte, mener ikke, det er usædvanligt, at bankens etiske retningslinjer er forskellige på tværs af bankens afdelinger, hvilket betyder, at banken er med til at finansiere selskaber i sin bankforretning, som er på sortlisten i investeringsforretningen.

”Jeg tror ikke, det på nogen måde er specielt, at to afdelinger i en bank har forskellige retningslinjer for forskellige dele af driften. Det kommer virkelig an på, hvor stor eksponeringen i sektorerne er, hvem interessenterne er, og hvad deres forventninger til produkterne er,” siger Samu Slotte. 

Læs FinansWatchs interview med Samu Slotte her:

Danske Bank afviser kritik for finansiering af fossile virksomheder

Forbrugerfokus på etik

Stik modsatte vurdering lyder fra professor Joakim Sandberg fra Gøteborgs Universitet. Han forsker i forbindelsen mellem moral og finansvirksomheder.

”Jeg mener ikke, der er nogen undskyldninger, og det er svært at se, hvordan en etisk vurdering af et selskab kan gradbøjes afhængigt af finansieringstypen,” siger Joakim Sandberg til Finanswatch om sagen.

Også Forbrugerrådet Tænk mener, det er problematisk, at Danske Bank låner penge til selskaber, som banken har på eksklusionslisten i investeringsforretningen.

”Vi ved fra vores egne undersøgelser, at hver fjerde person, der ønsker at skifte bank, faktisk undlader at gøre det, fordi de ikke kan gennemskue etikken i bankerne. Når danskerne har penge i banken, er det de samme penge, som banken benytter til at give kredit til virksomheder. Det skal være helt klart og tydeligt, hvor bankens retningslinjer går i forhold til udlån til fossile selskaber og våbenproducenter, ” siger Jacob Ruben Hansen, økonomisk rådgiver hos Forbrugerrådet Tænk, efter FinansWatch har gennemgået sagerne med ham.

Afsløringerne følger i kølvandet på FinansWatchs artikel om Danske Banks trecifrede millionkreditaftale med atomvåbenproducenten Honeywell International. Kreditaftalen med Honeywell er indgået, selvom Danske Bank ekskluderer netop Honeywell i sit investeringsunivers på grund af produktionen af atomvåben. 

Otte selskaber fra listen

Nu viser FinansWatchs undersøgelser, at Danske Bank i flere andre tilfælde, og på tilsvarende vis, ekskluderer fossile selskaber fra investeringsuniverset og samtidig faciliterer finansiering, kredit og obligationsudstedelser for de samme selskaber. Denne gang er der tale om fossile selskaber, der påvirker klimaet negativt. 

I gennemgangen af finansieringsaftalerne har FinansWatch ikke fundet kontraktlige formuleringer, der øremærker pengene til bestemte grønne formål eller skærmer kreditten fra fossil udvinding, transport eller distribution. Der er dermed ikke tale finansiering af grøn omstilling eller støtte til bæredygtige energiformer, som kunne retfærdiggøre aftalerne i et klimaperspektiv.

Danske Bank selv har ikke villet kommentere de enkelte aftaler.

Blandt de otte selskaber, som Danske Bank trods eksklusion alligevel finansierer, er Teekay Tankers, der både er ejer af og operatør på mere end 100 olie- og gastankere. Teekay Tankers fragter olie og gas på verdenshavene for flere af verdens oliegiganter som for eksempel Exxonmobil, Petrobras, Shell, Totalenergies, Chevron og BP. 

Den 3. maj i år var Danske Bank hovedrådgiver i en kreditaftale med Teekay Tankers på i alt 350 mio. dollars, svarende til ca. 2,4 mia. kr. Danske Bank garanterer selv 275 mio. kr. i kreditaftalen, mens bl.a. Nordea, Skandinaviska Enskilda Banken (SEB), ING Bank, BNP Paribas og Credit Agricole stiller resten til rådighed. Teekay Tankers er ekskluderet fra Danske Banks investeringsunivers på grund af ”signifikant negativ påvirkning på klimaet.” 

Samme vurdering om ”signifikant negativ påvirkning på klimaet” har Danske Bank af offshore drilling-selskabet Noble Corporation for dets aktiviteter med udvinding af olie og gas på havbunden. Derfor er Noble Corporation ligeledes ekskluderet af Danske Banks investeringsafdeling. Alligevel indgik Danske Bank 22. november sidste år i en international kreditaftale med Noble Corporation. 

Ikke i strid med retningslinjer

Aftalen sikrer Noble Corporation adgang til 350 mio. dollars, hvoraf Danske Bank garanterer de 25 mio. dollars, svarende til ca. 165 mio. kr. Danske Bank agerer desuden både ”Lead Arranger” og ”Bookrunner”, hvilket viser, at Danske Bank har spillet en aktiv rolle ved både at forhandle kreditaftalens vilkår og sælge kreditaftalen videre til andre.

Noble Corporation foretager offshore olie- og gasboringer for bl.a. ExxonMobil og Shell. Per 31. marts 2022 udgjorde ExxonMobil 57 pct. af Nobles’ rdrebog. 

11. marts sidste år var Danske Bank ”Joint Lead Manager” på et obligationsprospekt fra Golar LNG, der ejer og driver infrastruktur til naturgas. Arbejdet som ”Joint Lead Manager” for Golar LNG fører henimod udstedelse af børsnoterede obligationer i oktober 2022 til en værdi på 300 mio. dollars, svarende til godt 2 mia. kr.

Danske Bank, hvis investeringsafdeling har ekskluderet Golar LNG for ”signifikant negativ påvirkning på klimaet”, arbejder altså i perioden marts til oktober sidste år på at overbevise andre investorer om at investere i Golar LNG gennem en børsnoteret obligation, samtidig med at Danske Bank selv vurderer, at selskabet har ”signifikant negativ påvirkning på klimaet.” 

Danske Bank vil ikke kommentere, hvorvidt banken selv har investeret i Golar LNG-obligationen, men ifølge Samu Slotte er der ingen konflikt i at anbefale en obligationsinvestering til andre investorer, selvom Danske Bank har ekskluderet sig selv fra at investere på grund af negativ klimapåvirkning fra det udstedende selskab.

”Som arrangør af obligationsudstedelser møder vi ofte investorer, der har forskellige investeringsmandater med forskellige begrænsninger, selv inden for samme organisation. At være arrangør af en obligationsudstedelse for en virksomhed, der er på eksklusionslisten i vores egen investeringsorganisation, er ikke i strid med vores egne retningslinjer,” siger Samu Slotte.

Danske Bank havde ved udgangen af første halvår et samlet udlån på 1753 mia. kr.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også