Sydbank: Danske Bank kan nu flytte fokus mod visioner og vækst

Senioranalytiker i Sydbank ser ikke for sig, at Danske Bank trækker stikker til nogle af de udenlandske markeder, som Handelsbanken og Swedbank har gjort det i Danmark.
Danske Bank har klart den største markedsandel i Danmark efterfulgt af Finland, Norge og Sverige. | Foto: Jacob Gronholt-Pedersen/Reuters/Ritzau Scanpix
Danske Bank har klart den største markedsandel i Danmark efterfulgt af Finland, Norge og Sverige. | Foto: Jacob Gronholt-Pedersen/Reuters/Ritzau Scanpix
AF MARKETWIRE

Danske Bank er til stede i både Sverige, Norge og Finland udover det danske hjemmemarked. I det seneste år har der været en tendens til, at de nordiske banker har forladt det danske marked og taget hjemover. Det drejer sig om Svenske Handelsbanken, der har solgt sine danske aktiviteter til Jyske bank, samt Swedbank, der har overdraget sine virksomhedskunder til partneren Sydbank.

Men Mikkel Emil Jensen, senioranalytiker i Sydbank, ser ikke Danske Bank gå samme vej.

”Hvis Danske Bank trækker sig fra nabolandene og gør banken til en ren dansk bank, vil vækstmulighederne være begrænsede, og man risikerer at afskrække de største kunder og sende dem lige i armene på de større banker som for eksempel Nordea, som jo nok er den eneste ”rigtige” pannordiske bank med stort set lige stor eksponering til de enkelte lande,” siger analytikeren.

Problemet for Danske Bank er, at banken ikke kan blive meget større i Danmark, før myndighederne vil sætte en stopper for væksten på grund af konkurrencen. Derfor vil det være naturligt at kigge mod udlandet - og de afdelinger, Danske Bank allerede har.

”Ved kun at være i Danmark er der et vækstproblem: Du kan ikke blive større, du kan ikke lave opkøb, hvis der kommer muligheder, for der vil konkurrencemyndighederne formentlig sige nej. Dine vækstmuligheder vil være meget afgrænset, og visionen vil - i min optik - mangle lidt,” mener Mikkel Emil Jensen.

Vækstpotentialet er uden for Danmark

Den danske bankbranche er anderledes end i eksempelvis Sverige. Mens der er flere mindre pengeinstitutter i Danmark, så er den svenske sektor præget af større pengeinstitutter. Så der er ikke umiddelbart helt den samme opkøbsbase i det svenske.

”Det er klart, at der er markant større arbejde ved at gøre banken til en stor succesfuld nordisk bank, men der er trods alt noget vision, noget potentiale og nogle muligheder i det, selv om det bliver en svært hård og lang kamp,” siger Sydbank-analytikeren.

”En ren dansk bankforretning kan dog styrke egenkapitalforretningen og sikre kapitalgevinster ved frasalg, da flere potentielle bydere vil være interesseret i Danske Banks aktiviteter. Men ved at holde fast i Norge, Sverige og Finland er vækstpotentialet der, selv om konkurrencen er hård. Og hvem ved, måske der opstår muligheder for opkøb i løbet af nogle år som kan bidrage til ekstra skala,” siger han.

Danske Bank har også en nordirsk afdeling, der formentlig uofficielt har været til salg i flere år. Og her kan det give mening at skille sig af med den:

- Nordirland ser jeg måske mere som et ben, der kan blive hugget af for at rense ud i forretningen og gøre banken ren nordisk – problemet her er dog, at der er mangel på potentielle købere, vurderer Mikkel Emil Jensen.

Møgsager afviklet

Danske Bank har i flere år været tynget af hvidvasksagen i Estland og en række andre ”møgsager”, der har tæret på kræfterne - og der er blevet pumpet mange penge ud i compliance for at sikre, at alt gik - og går - rigtigt til. Oveni har banken måtte suge på lappen og bruge 15,3 mia. kr. til hvidvaskssagen.

”Nu er venstre arm ikke længere bundet på ryggen af en lang række møgsager. Nu har de kræfter - både fokusmæssigt men også ressourcemæssigt - til at kigge fremad og formulere en strategi som omfavner hele Norden. Og det, tror jeg, bliver den overordnede plan,” siger Mikkel Emil Jensen og fortsætter:

”Man kan sige, at Danske Bank har ligget underdrejet de sidste fem år med fokus på møgsager. Nu er der bedre potentiale for at gøre forretningen mere profitabel også på tværs af geografier.”

Analytikeren peger også på, at det kunne have været farligt for banken at gå ud og lave alt for store strategiske armbevægelser før bøden, for så efterfølgende at risikere, at skulle bede investorerne om hjælp.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også