FinansWatch

Straarup: Systemet holder ikke til flere hårde krak

Den danske banksektor kan dårligt klare flere bankkrak, hvis de forløber på samme måde som i Fjordbank Mors, advarer Danske Bank-direktør Peter Straarup, der er kritisk over for dansk enegang på Bankpakke III.

Foto: KRABBE LARS

Danske Banks ordførende direktør havde bevæbnet sig med hårde ord mod Bankpakke III på dagens pressemøde i forbindelse med præsentationen af halvårsregnskabet.

”Systemet kan dårligt holde til flere hårde crash. Udlandet vil ikke røre ved den danske banksektor, fordi vi er de eneste med de regler,” sagde Peter Straarup.

Han forklarede om sin bekymring omkring den måde, krakkede banker er blevet afviklet på hidtil.

Behov for konsolidering

”Det kunne være rart, hvis man kunne forsvinde ved at gå ind i et andet pengeinstitut. Det kunne være en god måde at lave den konsolidering, som Danmark har brug for,” sagde Peter Straarup.

Han efterlyste også nye redskaber, der kunne gøre det lettere for andre pengeinstitutter at overtage de nødlidende, i modsætning til nu, hvor de bliver lukket over en weekend, som han formulerede det.

Ifølge Peter Straarup har det nemlig den betydning, at når først banken er erklæret konkurs, bliver der foretaget så store nedskrivninger, at det er for omkostningstungt for sunde banker at overtage den. Derfor efterlyser han fælles europæiske regler.

Ifølge Straarup har den danske enegang med Bankpakke III nemlig betydet, at de danske banker er blevet stillet relativt dårligere på de internationale finansmarkeder.

"Bankpakke III har gjort Danmark til genstand for de internationale finansmarkeders opmærksomhed og bekymring. Prisen for at forsikre sig mod en konkurs i danske banker er steget," sagde Peter Straarup.

Meget bekymrende

Han konstaterer, at adgangen til de internationale markeder er snævret ind, så det kun er de største danske banker, der kan låne penge i udlandet.

"Det er blevet dyrere - dyrere end det ville have været uden Bankpakke III," sagde Peter Straarup, der kalder udviklingen "meget bekymrende".

"Det kan blive en negativ spiral, som jeg mener der er grund til at advare mod, fordi den kan være skadelig for økonomien og dermed for samfundet," sagde Peter Straarup.

Peter Straarup blev spurgt, hvad han mente, der skulle ændres i Bankpakke III - eller om den skulle afskaffes. Men det er et politisk spørgsmål, mener han.

"Man skal i takt med resten af Europa. Om det betyder, man skal afvikle dele af bankpakke III, kan jeg ikke afgøre her," sagde han.

Læs alt om Danske Bank-koncernens Q2-regnskab

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs