Alf Duch: Jeg holdt hovedet oppe på direktionen

Efter otte år som formand for landets største bank, takker Alf Duch-Pedersen af. I et interview med FinansWatch gør han status over finanskrise, aktiekurs og opbakningen til Peter Straarup.

Onsdag var Alf Duch-Pedersen sidste dag som formand for Danske Bank. FinansWatch har bedt ham gøre status over sine otte år som formand for landets største bank. Otte år, hvor han blandt andet har haft ansvaret for bankens dyre, internationale ekspansion og opbakningen til en af finanskrisens mest udskeldte topchefer.

Hvad er den mest positive oplevelse, du har haft som formand for Danske Bank?

”Det har været at få banken positioneret i Nordeuropa. Det betyder, at banken står stærkt i fremtiden, når markederne igen opfører sig ordentligt,” siger Alf Duch-Pedersen.

Fulde af lovord

Også selv om der er nogle af de internationale satsninger, der har det svært?

”Nogen af dem har det svært lige nu og andre har det udmærket, men sådan er det jo. På det tidspunkt, hvor vi foretog dem, var alle jo fulde af lovord.”

I har selv sagt, at nogen af dem har været købt dyrt.

"Det er rigtigt, at i dag ser det sådan ud, men alligevel betyder det jo, at vi har en meget stærk platform, når vi går fremad".

Ikke så mange negativer

Hvad med på negativsiden?

”Der har ikke været så mange negativer, synes jeg. Jeg synes, at banken er blevet mere international i den periode, jeg har været der. I både bestyrelsen og direktionen er der flere nationaliteter, og sproget er engelsk.”

I har været igennem en historisk finanskrise og har om nogen taget skraldet for det, så det har vel ikke været lutter idyl alle otte år som formand?

”Nej, det har det heller ikke været. Og det har også været arbejdsomt. Jeg havde gerne været finanskrisen foruden, men sådan er det jo ikke. Vi havde en række år, hvor vi år efter år havde rekordregnskab og så kom finanskrisen. Det har selvfølgelig været arbejdsomt. Men det hører med til jobbet.”

Svær og vanskelig periode

Hvordan har det været at være formand i den periode?

”Det har været en svær og vanskelig periode, hvor man også måtte sørge for at holde hovedet oppe på direktionen og direktørerne og sørge for at holde linjen, så man kunne komme videre med forretningen.”

Hvad kan man gøre for at holde hovedet oppe på direktionen i sådan en situation?

”Det, man kan gøre, er at sikre, at direktionen ved præcis, hvad man mener, og hvis omverdenen går for vidt, så skal man også beskytte dem.”

Ingen fortrydelser

Bakkede du din direktion op, som du skulle, under finanskrisen?

”Vi har haft en arbejdsdeling over for offentligheden, hvor det primært var Peter Straarup, der udtalte sig. På de tidspunkter, hvor jeg skulle stå frem, der er jeg stået frem. Der er ikke noget, som jeg fortryder i den sammenhæng.”

Kursudviklingen i Danske Bank har været væsentligt dårligere end for konkurrenterne i din periode som formand, hvordan har du det med det?

”Man skal passe på, at man ikke måler alting i et øjebliksbillede. Jeg er sikker på, at når markederne ellers opfører sig mere normalt, så står Danske Bank ganske stærkt.”

Det skal nok komme

Men hvis man kigger på markedsværdien fra 2003, hvor du trådte til, så er i faldet 5 pct., mens mange af konkurrenterne er steget betragteligt. ..

”Det kommer an på, hvad du sammenligner med. Hvis du går ind i de europæiske indeks, så lægger vi næsten a point med mange europæiske banker. Men det er klart, at du kan finde enkeltbanker, der har ligget bedre geografisk eller på lånebogen, end vi har gjort og derfor har haft en bedre tid kursmæssigt. Det skal nok komme til Danske Bank.”

Nu tænkte jeg på banker som Nordea, Swedbank og DnB Nor…

”Finanskrisen kom jo fra vest og buldrede ind over landet. Den nåede at stoppe cirka midt i Øresund. Vi har også haft en god tid i Baltikum, Sverige og Norge. Men vi har hovedvægten i Danmark, og Danmark har været hårdt ramt og er fortsat hårdt ramt.”

Mit lod

Hvordan synes du, at man skal gøre status over dine otte år som formand..

”Det kan man gøre, når markedet er mere normalt. Der vil man se, at Danske Bank har en ganske fornuftig forretning og indtjeningskraft. Men ellers må jeg bare sige, at det var mit lod at stå i spidsen for Danske Bank, mens vi havde finanskrisen og sådan er det".

Synes du, at kritikken af Danske Bank har været for hård?

”Jeg synes, at IT-Factory-sagen legitimerede, at enhver kommentator kunne tillade sig at sige hvad som helst om banken. Det var ærgerligt. Dermed har den også fået for mange skæld ud – mere end den burde. Men jeg er jo en del af det, så vi må bare tage det, som det er.”

Hvilken type formand har du været?

Blandet sig i driften

”Jeg har blandet mig i driften, der hvor det var nødvendigt, men ellers må jeg sige, at banken har en glimrende direktør. Det betyder, at jeg har holdt mig til de overordnede linjer, men dem har jeg også siddet på. Der har jeg været med til at beslutte, når vi skulle foretage os noget. Enten selv, med formandskabet eller sammen hele bestyrelsen”

Hvad er den bedste beslutning, du har truffet?

”Der har været mange. Men den bedste har været at bakke Peter Straarup op, fordi han er en dygtig ordførende direktør.”

Var du i tvivl om den beslutning?

”Overhovedet ikke”

Ingen gode råd

Med den viden du har i dag, hvilken beslutning skulle du så have undladt at træffe?

”Enten skulle Irland være købt et år før eller et par år senere. Men jeg mener stadig, at det irske marked havde været interessant, når markedet opfører sig fornuftigt.”

Har du et godt råd til din efterfølger?

”Jeg tror ikke, jeg skal rådgive Eivind Kolding gennem pressen.”

Følger med

Hvad kræver det at være formand for Danske Bank?

”Det kræver, at man følger med i tingene, at man er til stede i organisationen. Ens tilstedeværelse skal kunne føles af de øverste folk i organisationen. Man skal være der, når der er brug for en. Specielt under finanskrisen var det nærmest et fast job.”

Hvor mange timer lagde du der?

”Det kan jeg ikke svare på. Men det var mange, rigtig mange.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også