Gribbe bød på resterne af Amagerbanken

Flere amerikanske fonde, der tjener penge på at købe krakkede selskaber for en slik, bød på de røde dele af Amagerbanken. Politisk kunne et sådan salg dog ikke retfærdiggøres, forklarer den tidligere formand.
Foto: Nikolaj Svennevig
Foto: Nikolaj Svennevig

Krakket i Amagerbanken tiltrak sig stor opmærksomhed fra udlandet, og da banken var blevet delt op i en rød og en grøn del meldte flere såkaldte vulture-funds eller grib-fonde sig som mulige købere af den røde del.

Fondene lever af at købe aktiver fra krakkede selskaber til en ekstremt billig penge - en manøvre der kun er mulig, fordi sælger ofte er i akutte likviditetsvanskeligheder.

Hvis man f.eks. regner med at kunne få 50 pct. af aktivernes værdi ved at afvikle dem over fem år, så vil disse fonde typisk tilbyde kurs 20 eller kurs 30 for at tage det hele i et hug og dermed spare afviklerne for en langvarig salgsproces.

"Men sælger skal være en, der har behov for kontanter, og i og med at vi havde staten i form af Finansiel Stabilitet i ryggen, så havde vi ikke det behov, så vi sagde nej," siger tidligere formand i Amagerbanken Niels Heering til FinansWatch.

Politisk umuligt

Han understreger også, at et salg til denne type fonde ikke ville have politisk gang på jord.

"De ville købe alle aktiverne i den røde bank, men de ville købe til så rabatteret en pris, at det ikke ville blive accepteret politisk. Man kunne ikke leve med, at man solgte banken til så dyb en discount, og at man så bagefter ville kunne se, at fondene tjente rigtig meget på det på få år. Så det afviste vi ad flere omgange," forklarer Niels Heering.

I stedet er det nu Finansiel Stabilitet, der afvikler de røde dele af Amagerbanken i selskabet FS Finans III. Flere ejendomme er dog blevet solgt til en uventet høj pris i 2012, hvilket har givet Amagerbanken et overskud på 153 mio. kr.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også