FinansWatch

Ugebrev: Amagerbanken konkurs på papirtyndt grundlag

Nedskrivningerne i Amagerbanken ved overførslen til Finansiel Stabilitet i februar 2011 var hele 6,7 mia. kr. større end den nye opgørelse, som blev fremlagt af Finansiel Stabilitet 29. juni. Det skriver Økonomisk ugebrev.

Foto: Nikolaj Svennevig

"Underbalancen er nu opgjort til godt en tredjedel af den første opgørelse - til minus 3,8 mia. kr. mod tidligere minus 10,5 mia. kr.," oplyser ugebrevet.

Værdierne i Amagerbanken efter konkursen er endda opgjort til realisationsværdier, som er markant lavere end værdien under going concern - på grund af værdiansættelser som ved et hurtigt tvangssalg.

"Ved Amagerbankens konkurs blev mernedskrivningen alene på grund af værdiansættelse til realisationsværdier opgjort til ekstra minus 6,7 mia. kr., fremgår det af en investorpræsentation. Hvis dette skønnede værditab på grund af hurtig realisation holder stik, havde en overlevende Amagerbank i dag haft en højere bogført egenkapital end den bogførte egenkapital før konkursen på 2,4 mia. kr.," skriver ugebrevet.

110 mio. for meget

Blandt andet på den baggrund, vurderes det, at der var et papirtyndt grundlag for at erklære banken konkurs.

Overordnet set er det konklusionen, at det var de betydelige forværringer i porteføljen og ikke den nye ledelses mere forsigtige tilgang til nedskrivninger, der var årsagen til, at Amagerbanken ikke længere opfyldte solvensbehovet. Det er således Finanstilsynets vurdering, at over halvdelen af de 3,1 mia. kr. i nedskrivninger i 4. kvartal 2010 skyldes forværringer samtidig med, at banken alene havde kapacitet til at tåle nedskrivninger som følge af forværringer for 1,4 mia. kr., hedder det i redegørelsen.

"Med andre ord: Finanstilsynet oplyser, at direkte forringet kreditkvalitet i udlånet har kostet mindst 1,55 mia. kr. i ekstra nedskrivninger, og banken kunne kun klare 1,4 mia. kr.," skriver ugebrevet.

Ugebrevet går så langt som til i en kommentar at karakterisere Amagerbankens konkurs som en gigantisk finansskandale uden sidestykke i Danmark.

/Ritzau Finans/

Mere fra FinansWatch

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs