FinansWatch

EU lægger op til mildere regler end Bankpakke 3

De kommende EU-regler for bankkrak ser ud til at blive meget mildere end dem, Amagerbanken blev lukket ned med.

Et nyt arbejdspapir fra EU-Kommissionen lægger op til en EU-lovgivning, der er langt lempeligere end de regler, der blev brug i forbindelse med Amagerbankens krak. Det skriver Berlingske.

Danmark er det eneste land i EU, der tillader, at kunder risikerer at tabe penge i forbindelse med et bankkrak. Det skete i tilfældet med Amagerbanken, der blev overtaget af staten efter reglerne i den nye Bankpakke 3, hvilket indskydere, obligationsejere og staten med et samlet tab på 14,3 mia. kr.

Fortalerne for Bankpakke 3 har hidtil forsvaret pakken med, at lignende skrappe regler var på vej i resten af EU, men det tyder EU-Kommissionens oplæg ifølge Berlingske ikke på.

Til høring

Arbejdspapiret, der i øjeblikket er til høring i EUs medlemslande, lægger op til, at de, som i dag har penge til gode i bankerne, ikke skal tabe penge. Det er kun gæld, som bankerne optager fremover, der skal kunne nedsættes i værdi eller tvangskonverteres til aktier.

Det giver anledning til at foretaget en evaluering af Bankpakke 3, mener Finansrådet.

”Der er en række punkter, hvor Bankpakke 3 forventeligt vil afvige fra de fremtidige EU-regler. I Finansrådet finder vi det meget væsentligt, at vi herhjemme arbejder under regler, der i størst mulig udstrækning er identiske med EU-reglerne., og hvis vi havner i en situation, hvor eksisterende gæld ikke bliver omfattet af nedskrivning efter EU-reglerne, så må vi også se på det spørgsmål,” siger vicedirektør i Finansrådet, Klaus Willerslev-Olsen til Berlingske.

S kræver redegørelse

Anne E. Jensen, V-medlem af Europaparlamentet, vil tage sagen op med EU-Kommissionen.

”På EU-plan skal vi have fælles regler på dette område, og der bør ske en koordineret afvikling af statsgarantierne. Jeg vil nu tage fat i Kommissionen for at spørge, hvordan den vil sikre det,” siger hun.

Socialdemokraternes finansordfører Morten Bødskov vil tage diskussionen om i Folketinget og bede regeringen om en redegørelse i forhold til udspillet fra EU.

Mere fra FinansWatch

"Køb nu, betal senere"-virksomhed tilbyder rentefri kreditter på 30.000 kr. uden detaljerede kredittjek

DE GRATIS KREDITTER: For at få en kredit uden renter på 30.000 kr. hos Anyday skal man ikke vise lønsedler eller give adgang til bankkonto. Et kredittjek mod debitorregistre og en reservation på en tiendedel af beløbet er nok. Anyday mener, at virksomhedens måde at kreditvurdere kunder på er sikker, og at det ikke lokker kunder i uføre. Dog tager virksomheden open banking-teknologi i brug i det nye år for at blive bedre.

Afdragsfri lån i hopla - men de går til de gale

Man skal kun tage et afdragsfrit lån, hvis man ikke har brug for det, har opfordringen fra nationalbankdirektør Lars Rohde været. Men centralbankens egne tal og en kontrafaktisk beregning peger på, at det ikke er tilfældet.

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs