EU lægger op til mildere regler end Bankpakke 3

De kommende EU-regler for bankkrak ser ud til at blive meget mildere end dem, Amagerbanken blev lukket ned med.

Et nyt arbejdspapir fra EU-Kommissionen lægger op til en EU-lovgivning, der er langt lempeligere end de regler, der blev brug i forbindelse med Amagerbankens krak. Det skriver Berlingske.

Danmark er det eneste land i EU, der tillader, at kunder risikerer at tabe penge i forbindelse med et bankkrak. Det skete i tilfældet med Amagerbanken, der blev overtaget af staten efter reglerne i den nye Bankpakke 3, hvilket indskydere, obligationsejere og staten med et samlet tab på 14,3 mia. kr.

Fortalerne for Bankpakke 3 har hidtil forsvaret pakken med, at lignende skrappe regler var på vej i resten af EU, men det tyder EU-Kommissionens oplæg ifølge Berlingske ikke på.

Til høring

Arbejdspapiret, der i øjeblikket er til høring i EUs medlemslande, lægger op til, at de, som i dag har penge til gode i bankerne, ikke skal tabe penge. Det er kun gæld, som bankerne optager fremover, der skal kunne nedsættes i værdi eller tvangskonverteres til aktier.

Det giver anledning til at foretaget en evaluering af Bankpakke 3, mener Finansrådet.

”Der er en række punkter, hvor Bankpakke 3 forventeligt vil afvige fra de fremtidige EU-regler. I Finansrådet finder vi det meget væsentligt, at vi herhjemme arbejder under regler, der i størst mulig udstrækning er identiske med EU-reglerne., og hvis vi havner i en situation, hvor eksisterende gæld ikke bliver omfattet af nedskrivning efter EU-reglerne, så må vi også se på det spørgsmål,” siger vicedirektør i Finansrådet, Klaus Willerslev-Olsen til Berlingske.

S kræver redegørelse

Anne E. Jensen, V-medlem af Europaparlamentet, vil tage sagen op med EU-Kommissionen.

”På EU-plan skal vi have fælles regler på dette område, og der bør ske en koordineret afvikling af statsgarantierne. Jeg vil nu tage fat i Kommissionen for at spørge, hvordan den vil sikre det,” siger hun.

Socialdemokraternes finansordfører Morten Bødskov vil tage diskussionen om i Folketinget og bede regeringen om en redegørelse i forhold til udspillet fra EU.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også