FinansWatch

Lønfest i banktoppenLedelsen i den krakkede Amagerbanken har de seneste otte år hævet over 110 mio. kr. i løn.

Mens aktionærer, stat og skatteydere må indse, at de har tabt milliarder på krakket i Amagerbanken, kan bankens tidligere ledelse glæde sig over, at den gennem årene har hævet lønninger, der lå langt over, hvad kollegerne i andre banker fik udbetalt.

En gennemgang, som Morgenavisen Jyllands-Posten har foretaget, viser, at Amagerbankens direktion med direktør Jørgen Brændstrup, næstkommanderende Allan Ottsen og den nu afdøde bankdirektør Knud Christensen siden 2003 har fået udbetalt hele 113 mio. kr. i honorarer.

Det svarer til, at hver enkelt af direktørene i perioden har fået udbetalt over 5 mio. kr. om året i snit. Det er dobbelt så meget, som andre banker af samme størrelse har lønnet deres topchefer med.

Eksempelvis har hver enkelt direktør i Vestjysk Bank og Arbejdernes Landsbank, der ifølge tal fra Finansrådet havde omtrent samme størrelse som Amagerbanken, i 2008 og 2009 fået henholdsvis 2,2 og 2,5 mio. kr. om året i løn.

Det tårnhøje gager i Amagerbanken vækker vrede hos rigmanden Karsten Ree, der har tabt op imod 800 mio. kr. på krakket i den tidligere så ekspansive byggebank.

"Det er slet ikke til at fatte, at Amagerbanken har betalt den slags lønninger til ledelsen. Bestyrelsen burde for længe siden have slået bremsen i, da sagerne begyndte at se dårlige ud. Når det drejer sig om Novo eller andre veldrevne selskaber, kan man have forståelse for, at direktøren skal have en bonus eller en høj løn, men med Amagerbanken er det jo noget helt andet," siger Karsten Ree, der indtil for nylig ejede knap en tredjedel af Amagerbanken.

Behov for mere åbenhed

Også Sydbank, der er en blandt landets største banker og knap fem gange så stor som Amagerbanken, kan slet ikke følge med direktørlønningerne i den krakkede københavnerbank.

Hos den jyske bank med hovedsæde i Aabenraa fik de fire direktører i 2009 i snit hver godt 3 mio. kr. i løn, hvilket altså også er langt under, hvad bankbosserne på Amager har hævet gennem en årrække.

Hos Dansk Aktionærforening, der arbejder på at organisere de mange tusinde småaktionærer i Amagerbanken, mødes de skyhøje honorarer ligeledes med hovedrysten fra foreningens direktør, Charlotte Lindholm.

"Problemet er ofte, at direktører bliver belønnet, når deres virksomhed eller aktiekursen følger et stigende marked, uden der bliver taget højde for, hvilke risici der er taget undervejs. Især i banksektoren har der været masser af eksempler på netop det. Derfor er der behov for langt større åbenhed omkring lønningerne," siger hun.

Formanden forsvarede

Det var i går hverken muligt at træffe den tidligere direktør i Amagerbanken, Jørgen Brændstrup, eller den forhenværende formand, N.E. Nielsen. Sidstnævnte har dog ved flere lejligheder forsvaret sin direktørs høje gage med den arbejdsbyrde, som Brændstrup har slæbt rundt på, efter at bankens direktør gennem mere end 20 år, Knud Christensen, døde i slutningen af 2008.

"Jørgen Brændstrup påtog sig opgaven, og når banken eksisterer i dag er det ikke, som nogle siger, på trods af ham, men på grund af ham," lød det i formandens beretning ved en ekstraordinær generalforsamling i september.

FAKTA: Så meget tjener bankcheferne:

  • Amagerbanken: 5,3 mio. kr.
  • Sydbank: 3 mio. kr.
  • Arbejdernes Landsbank: 2,5 mio. kr.
  • Vestjysk Bank: 2,2 mio. kr.

Mere fra FinansWatch

LB Forsikring: Prisstigning på Tesla var en fejl

Det er sværere at værdisætte Teslaer, og trods ambitioner om billigere forsikringer på grønne elbiler, har LB Forsikring hævet priserne på større elbiler. Men prisstigningen var en fejl, erkender selskabet.

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs