Tidligere bank-ledelse beskyldt for sære manøvrer

Den tidligere ledelse ændrede nedskrivninger på dårlige lån til det bedre. Et ejerløst selskab for problemejendomme levede på over-gunstige vilkår.
Af Birgitte Dyrekilde

Oplysninger fra Finanstilsynet afslører, at den tidligere ledelse i Amagerbanken har foretaget mærkelige manøvrer i sine sidste måneder, inden den blev afsat i midten af november.

Det er for tidligt at konkludere, om den tidligere ledelse forfalskede, sminkede eller på anden måde gemte oplysninger for tilsynet, men Finanstilsynets direktør påpeger en række mærkelige forhold.

Gunstig retning

»Det er for tidligt at drage den konklusion. Men vi vil kigge på, om der kan gøres et ansvar gældende. Vi har konstateret, at efter vi var der i april sidste år, har de flyttet risikovurderingen af en række ejendomsengagementer i en mere gunstig retning, som vi har svært ved at se en begrundelse for. Vi kan også se, at en række nødlidende ejendomme er blevet placeret i et lille investeringsselskab, som der reelt ikke står nogen bag, og som oplagt har fået en for gunstig behandling,« siger Finanstilsynets direktør, Ulrik Nødgaard.

Søndag aften oplyste den ny ledelse og bestyrelse i Amagerbanken med tidligere Midtbank-direktør Steen Hove i spidsen, at den havde fundet nedskrivninger på 3,1 mia. kr. af bankens udlån på 26 mia. kr.

Tabene væltede ind

Det skyldtes først og fremmest, at banken havde brugt penge på at holde liv i nødlidende projekter, og da først hanen blev lukket, væltede tabene ind.

Af de 3,1 mia. kr. er 1,7 mia. kr. ”nye nedskrivninger”, mens banken har været mere forberedt på de sidste 1,4 mia. kr.

»De 1,7 mia. kr. kan overordnet set forklares med forværringer i bonitetsvurderingerne af kunderne, udvidelse af nødlidende engagementer samt en nedvurdering af sikkerhederne,« lyder det fra Ulrik Nødgaard.

Svagere engagementer

De resterende 1,4 mia. kr. er udlån, der allerede var problematiske, men som blev større problemer, efter at banken stoppede med yderligere lån.

»Den anden del af det er det, der er parkeret som såkaldte solvensreservationer. Der lå en beholdning, som nu flytter til at blive rigtige nedskrivninger, fordi engagementerne er blevet svagere,« siger Finanstilsynets direktør.

»Det, at ledelsen laver et fornuftigt skifte fra at lade engagementer køre til at trække stikket, betyder, at der kommer øgede nedskrivninger,« forklarer han.

Klar til sagsanlæg

Finansiel Stabilitet, der har stillet en 13,5 mia. kr. stor garanti til banken, står klar til at lægge sag an mod den tidligere ledelse efter nyheden om det mærkelige ejendomsselskab og ændringerne af nedskrivninger på flere nødlidende engagementer.

»Det vil indgå i overvejelserne om et eventuelt ansvar. Det er den tidligere ledelse, der har indgået aftale med os, og som har ført til at aconto tab på 40 pct.,« siger direktør i Finansiel Stabilitet Henrik Bjerre Nielsen.

N.E. Nielsen undrer sig

Det er ikke lykkedes Morgenavisen Jyllands-Posten at forholde den tidligere ledelse i Amagerbanken kritikpunkterne. Men i en kommentar til DR undrer tidligere bestyrelsesformand N. E. Nielsen sig over, at banken nu er krakket.

»Banken blev gennem de sidste to år fulgt meget tæt af Finanstilsynet, og alt er foregået i overensstemmelse med de anvisninger, som Finanstilsynet kom med. Siden foråret 2010 har banken været undersøgt af Finansiel Stabilitet, som har fået en detailviden om alle bankens engagementer,« siger N. E. Nielsen til DR-Nyheder.

»Derfor står jeg og bankens tidligere bestyrelse uforstående over for de store afskrivninger, der nu førte til Amagerbankens krak,« siger han.

Del artikel

Relaterede artikler

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også