Amagerbankens revisorer: Ingen kan være overraskede

Deloitte beklager Amagerbankens situation, men henviser til, at der i bankens prospekt var gjort opmærksom på alle risikofaktorer. Lignende melding kommer fra bankens anden revisor, KPMG.

Det er næsten uundgåeligt, at opmærksomheden igen rettes mod revisorerne, når en stor bank krakker. For hvad skal investorerne og interessenterne bag en bank bruge revisorernes underskrifter til i regnskaber og prospekter, når de finansielle virksomheder alligevel skvatter sammen blot uger eller måneder efter, at talknuserne har skrevet under på regnkaber, prospekter eller lign.

Hos Deloitte understreger partner og leder af afdelingen for ”reputation og risk”, Jan Bo Hansen, at konsulent- og revisionsvirksomheden er helt trygge ved de erklæringer, som bankens to statsautoriserede revisorer Henrik Priskorn og Per Rolf Larssen har skrevet under på både i forbindelse med bankens seneste halvårsregnskab fra den 30. juni 2010 og ved underskrifterne på bankens prospekt i forbindelse med kapitaludvidelsen i sensommeren.

Svært at forstå

”Vi kan godt forstå, at mange mennesker har svært ved at forstå, hvordan banken kan gå ned og nedskrive for så store beløb ganske kort tid efter kapitaludvidelsen. Men den bedste forklaring på, hvordan det kan gå så hurtigt, den finder man faktisk på Finanstilsynets hjemmeside, hvor der i et notat forklares i detaljer, hvad der er sket i andet halvår i banken,” siger Jan Bo Hansen til Finanswatch og tilføjer:

”Den korte version er, at alle de forklaringer, der gives her, rent faktisk stod at læse som en slags advarsler i prospektet under risikofaktorer. Med andre ord så har vi som revisorer påset, at banken har gjort investorerne opmærksomme på, at der var nogle forhold, der kunne ændre sig i banken, som kunne rykke fundamentalt ved bankens balance,” siger Jan Bo Hansen.

Ridser scenarier op

Konkret henviser han til de allerførste sider i prospektet under punktet ”risikofaktorer”.

Her er en række lange afsnit, hvor banken på detaljeret og konkret vis ridser en række scenarier og forhold op, som kan ændre ved Amagerbankens situation. De konkrete afsnit kan læses i bunden af denne artikel.

”Man kan sige, at alle de forhold, som Finanstilsynet skriver er årsagen til, at der kommer de markante nedskrivninger, som førte til Amagerbankens krak, er alle sammen væsentlig beskrevet i prospektet,” siger Jan Bo Hansen til FinansWatch.

Formanden for Finansiel Stabilitet, Henning Kruse-Pedersen, kritiserede tidligere i dag både Finanstilsynet og revisorer i et interview med FinansWatch, og flere iagtagere har vurderet, at et juridisk efterspil ligger i kortenene.

Kommer ikke igennem med

Selvom I er trygge ved Jeres arbejde, så kan der måske alligevel komme et juridisk efterspil, hvad siger du til det?

”Vi kan ikke forhindre nogen i at prøve at gøre et ansvar gældende mod os, men vi er helt overbeviste om, at det kommer de ikke igennem med, fordi banken har været så grundige med at beskrive de mange risikofaktorer”.

Så hvad er læren af det her, for folk der køber aktier?

”Der er et krav om, at man skal læse nogle ting, bl.a. noget af det som banken gør opmærksom på i prospektet, når man investerer. Og hvis man læser det, så burde ingen kunne påstå, at det der desværre er sket med Amagerbanken, kommer som en overraskelse,” siger Jan Bo Hansen.

Står allerførst

Nogle vil måske sige, at det her viser, at man ikke kan nøjes med at læse revisorernes endelige påtegning, men at man skal læse alt igennem meget grundigt. Også det med meget småt?

”Det her er ikke engang med småt, det står allerførst i prospektet. Der er en grund til, at der er et lovgrundlag om det her, og det er fordi, at det er utrolig vigtigt, at man læser de her ting, så man forstår de risici der er behæftet med at investere”.

Ikke sjovt

Hvordan har I det egentlig med, at I har været revisorer på et prospekt, hvor alle aktionærerne ganske få måneder senere har tabt alt?

”Vi synets ikke, det er en sjov situation, det skal der ikke herske tvivl om. Vi tiltrådte som revisorer i 2009, hvor vi vidste, at banken var i en svær situation, så vi har været meget opmærksomme på, at der var de fornødne oplysninger i regnskaberne og i prospektet. Vi mener, at vi som revisorer har været en medvirkende årsag til, at de her vigtige oplysninger rent faktisk har været at finde i prospektet,” siger Jan Bo Hansen til Finanswatch.

I en skriftelig kommentar til FinansWatch skriver Amagerbankens anden revisor, KPMG, følgende:

"KPMG og Deloitte har senest påtegnet bankens halvårsregnskab i juli 2010 med revisionspåtegning med supplerende oplysninger, ligesom KPMG og Deloitte har afgivet erklæring med supplerende oplysninger på børsprospektet den 17. august 2010, der begge indeholder omtale af bankens risici og grundlaget for de anlagte regnskabsmæssige skøn, herunder nedskrivninger på udlån. Børsprospektet er indsendt til Finanstilsynet. Vi har påbegyndt, men ikke afsluttet revisionen af bankens årsregnskab for 2010".

FAKTA – uddrag af de risikomomenter, som revisorerne beskrev i prospektet:

” Amagerbanken har været ramt af den globale finanskrise og de markant nedadgående konjunkturer, som opstod i efteråret 2008, og som er fortsat i 2009 og ind i 2010, og disse forhold påvirker fortsat Bankens engagementer i form af nedskrivninger og stiller øgede krav til Bankens solvens Amagerbanken er underlagt de generelle solvens- og kapitalkrav, som fremgår af Lov om Finansiel Virksomhed. De markant nedadgående konjunkturer, som opstod i efteråret 2008, og som er fortsat i 2009 og i mindre grad ind i 2010, påvirker fortsat Bankens nedskrivninger på udlån”.

Og længere nede i afsnittet står der:

” Krisen i samfundet og i den finansielle sektor og den deraf afledte økonomiske afmatning medfører efter Ledelsens vurdering fortsat en særlig usikkerhed ved måling af engagementer ved regnskabsaflæggelsen for perioden 1. januar – 30. juni 2010. Opgørelsen af nedskrivningsbehovet på bankengagementer afhænger bl.a. af værdiansættelsen af de stillede sikkerheder, der fortsat er påvirket af de nuværende konjunkturer. Værdiansættelsen af sikkerhederne i Bankens engagementer med kunder inden for ejendomsbranchen er fortsat forbundet med usikkerhed og afhænger i høj grad bl.a. af Ledelsens aktuelle skøn over afkastkrav og tidshorisont for engagementernes afvikling. Herudover er der efter Ledelsens opfattelse usikkerhed forbundet med værdiansættelse af sikkerheder i form af aktier og virksomhedsobligationer. Krisen og den deraf afledte økonomiske afmatning medfører således, at der efter Ledelsens vurdering er usikkerhed om niveauet for nedskrivninger i den resterende del af 2010 og fremover, idet niveauet vil afhænge af den generelle samfundsudvikling samt af eventuelle enkeltstående tab eller ændrede vurderingskriterier. En fortsat negativ konjunkturudvikling eller en stigning i det nuværende lave renteniveau kan føre til yderligere nedskrivninger og stiller øgede krav til Bankens solvens. Finanstilsynet har ved redegørelse om inspektion i Amagerbanken af 28. juni 2010, som er offentliggjort, oplyst, at der i solvensbehovet er taget højde for, at Bankens nedskrivninger vurderes at ligge i den lave ende af det acceptable inden for regnskabsreglerne”.

Et andet væsentligt afsnit hedder:

”Den nuværende lavkonjunktur øger risikoen for økonomiske vanskeligheder, herunder konkurser blandt Amagerbankens kunder, hvilket kan medføre behov for yderligere nedskrivninger af engagementer”.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også