Amagerbanken satser på eget ejendomsselskab

Amagerbanken skal rydde op i milliardstore nybyggerier.
Af Birgitte Dyrkilde og Morten Johnsen

Hustruen pakkede en lille weekendtaske og tog af sted lørdag morgen, og så satte den 55-årige Gorrissen Federspiel-advokat Niels Heering sig ellers ned i sin lejlighed i Palægade i hjertet af København med knap 60 af Amagerbankens største kreditsager og begyndte at læse.

»Indtil videre er det min opfattelse, at Amagerbanken har kørt kreditsagerne på en procesmæssig fornuftig måde. Jeg forventer ikke, at vi møder en masse dårlig håndtering, som at banken f.eks. har glemt at tinglyse sine rettigheder, som vi har set andre steder,« siger Niels Heering, der også har været inde over afviklingen af Roskilde Bank.

Heering blev for to uger siden valgt ind som bestyrelsesformand for Amagerbanken efter advokat N.E. Nielsen, der havde lagt sig ud med det statslige skraldespands- og redningsselskab Finansiel Stabilitet.

"Mr. Cautious"

Den stilfærdige advokat - der i folkemunde går under navnet ”Mr. Cautious” - er en god bekendt af Henning Kruse Petersen, den magtfulde bestyrelsesformand for Finansiel Stabilitet, som har krævet betydelig indflydelse i Amagerbanken i forbindelse med en 13,5 mia. kr. stor statsgaranti.

Amagerbanken er en af de mest eksponerede banker mod ejendomssegmentet, og det har kostet banken dyrt. Banken havde ved udgangen af 3. kvartal samlede udlån på 26 mia. kr. før nedskrivninger, og af dem var 10 mia. kr. eller 38 pct. relateret til ejendomme. Der er nedskrevet for 3,5 mia. kr. i alt.

Det uheldige sats på nybyggeri i Storkøbenhavn har været ved at sende københavnerbanken ud over afgrunden flere gange. Den tidligere Blå Avis-ejer, Karsten Ree, reddede første gang banken med deltagelse i en storstilet aktieemission sidste efterår, men måtte igen i sommer til lommerne for at banken kunne leve op til nye krav fra myndighederne. Ree har 800 mio. kr. i spil i banken.

Niels Heering regner ikke med at kunne skaffe sig af med de milliardstore nybyggerier ved at sælge ud til private som oprindeligt var tanken. I stedet vil han inden længe støbe fundamentet til et ejendomsselskab med professionelle ejendomsfolk, der skal gøre ejendommene modne til et muligt salg til danske pensionskasser som udlejningsejendomme.

»Intet quick fix«

»Der er intet quick fix, det kommer til at tage tid. I Sverige tog det 10-12 år at få de ejendomme solgt, der blev samlet op i ejendomsselskaber i midten af 1990'erne.«

Niels Heering blev sammen med en ny bestyrelse sat ind i banken for at rydde op.

»Vi skal først og fremmest overveje, om vi overhovedet vil sælge. Hvis ejendommene er primære på både geografi og drift, og det bare er kunderne, der er langt under vand, så kan det være, det er smart for banken at tage ejendommene ind på egne bøger, men under et ejendomsselskab, som vi danner med folk udefra. Ejendomsfolk, ikke bankfolk.«

Et af bankens problembørn er et 525-lejligheder stort nybyggeri på Østerbro, Østerfælled i København.

»Hvis driften kører fornuftigt, er Østerfælled en god primær ejendom. Men så har den bare været prissat helt forkert, helt ude i skoven set i bakspejlet.«

Projektet er mellem Amagerbankens egne kunder blevet handlet op i 1,6 mia. kr. Bankens sikkerhed i ejendommen er på 545 mio. kr., men Finanstilsynet vurderede sidste år, at pantet var værdiløst.

Det bliver dog ikke kun primære ejendomme, som banken kommer til at ligge inde med, selv om det er hvad Niels Heering helst vil beholde

CPH Ejendomme med milliardstore nybyggerier i Søborg, Valby og på Sluseholmen kan ikke sælges til fornuftige priser foreløbig, konstaterer Heering.

»Det er en af dem, som vi skal bruge noget tid på. Men selv der er der ved at være gang i udlejningen. Det blev bygget med tanke for at det skulle sælges. Men der bliver ikke købere til fornuftige priser foreløbig. Det må man tage som udlejningsejendomme i en periode,« siger Niels Heering

Han håber især, at pensionskasserne på et tidspunkt kommer ind og køber op i markedet for udlejningsejendomme.

Om der ligger flere nedskrivninger i banken ud over de 3,5 mia. kr., som banken allerede har afsat, er for tidligt at sige.

»Det er et godt spørgsmål. Det har jeg endnu ikke overblik over.«

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også