Konkurs truer storkunde i Alm. Brand

Kriseramte Alm. Brand Bank har lånt omkring 200 mio. kr. til developeren Allan Wind Petersen, der nu trues af en konkurs.
Af MORTEN JOHNSEN, morten.johnsen@jp.dk

Alt i mens den kriseramte finanskoncern Alm. Brand kæmper for at polstre sin tabsgivende bank, trues en af bankens storkunder nu af en konkurs.

Det drejer sig om den tidligere Keops-direktør Allan Wind Petersen, der via selskabet Wind Ejendomme ejer andele i en række ejendomme rundt omkring i landet, heriblandt to københavnske kollegier, og som har lån på op imod 200 mio. kr. hos Alm . Brand .

Konkursbegæringen mod Allan Wind, der er indgivet lige før nytår, og som Morgenavisen Jyllands-Posten er i besiddelse af, relaterer sig til selskabet Ejendomskommanditselskabet Amager Strand, som Allan Wind ejer, og som deler adresse med moderselskabet Wind Ejendomme på Islands Brygge.

Ved seneste regnskab skyldte selskabet Alm . Brand over 180 mio. kr. og havde samtidig udeståender med en række tidligere partnere, som har godt 52 mio. kr. til gode.

Der er en af de tidligere partnere, der nu kræver Allan Winds selskab konkurs, fordi selskabet ikke har levet op til sine forpligtelser.

Hæfter kun for 6 mio. kr.

Selskabet har tidligere været genstand for en del medieomtalte, da Allan Wind og Alm . Brand Bank sidste år solgte selskabets fire byggegrunde videre til et andet af sine egne selskaber og dermed hægtede jordstykkernes tidligere ejere af, så de ikke længere kunne gøre deres millionkrav gældende mod Wind Ejendomme og Alm. Brand Bank.

Samtidig var grundene handlet til en værdi, der lå langt over den pris på mellem 54 og 62 mio. kr., som en uvildig mægler havde vurderet de amagerkanske jordstykker til. Ifølge konkursbegæringen vil kreditoren, hvis navn er redaktionen bekendt, samtidig benytte en eventuel konkurs til at få undersøgt, om den omstridte handel er omstødelig.

Til trods for at Allan Wind Petersen i 2007 lånte op imod 200 mio. kr. af Alm. Brand Bank til bl. a. at opkøbe jord på Amager, er det meget usikkert, hvor mange af de penge banken har udsigt til at få igen ved en konkurs.

Ifølge kreditkontrakten mellem banken og Allan Wind Petersen har han nemlig udelukkende givet selvskylderkaution på 6 mio. kr., som han ifølge en e-mail til Jyllands-Posten allerede har betalt til banken.

"Med de nedskrivninger, som Alm . Brand har foretaget, vil der komme konkurser, og man må forvente, at banken allerede har foretaget de nødvendige nedskrivninger på kunder, der gennem længere tid har været i problemer," siger analytiker Lars Holm fra Danske Markets.

Skød nye penge i banken

Umiddelbart før årsskiftet hentede Alm . Brand 1,6 mia. kr. ved en emission og valgte i forlængelse af det at skyde en kvart milliard i Alm . Brand Bank, der de senere år har været en klods om benet på koncernen, der har hovedkontor på Midtermolen i Københavns Havn. Banken forventer således at tabe op imod 1,4 mia. kr. i 2011 og 2012, bl.a. på baggrund af udlån til ejendomsbranchen.

Det var ikke muligt at få en kommentar fra direktør i Alm. Brand Bank Bo Christian Alberg til, hvorvidt, Alm. Brand Bank allerede har nedskrevet på sit store lån til Wind Ejendomme.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også