FinansWatch

Lars Rohde langer atter ud efter pensionskasser for valutauro

Især hjemlige investorer var med til at presse kronen i januar 2015, sagde han for nylig under et seminar i Schweiz. Nationalbanken bør ikke blande sig i, hvad private pensionsselskaber gør, lyder reaktionen.

Foto: Ritzau Scanpix/Mads Nissen

Direktøren for Danmarks Nationalbank, Lars Rohde, påtaler igen de danske pensionsselskabers rolle, da den danske krone var under voldsomt pres i januar og februar 2015, skriver Berlingske Business. Et omfattende angreb fra valutaspekulanter betød, at Nationalbanken måtte arbejde hårdt for at holde Danmarks fastkurspolitik over for euroen i den periode.

En stor del af det øgede pres på kronen skyldtes ifølge Lars Rohde, at en række af landets pensions- og forsikringsselskaber øgede efterspørgslen kroner for at sikre sig mod et tab, hvis kronen røg ud af båndet i forhold til euroen og kom på kursmæssig himmelflugt.

"Det indledende pres kom fra internationale investorer. Men omkring to tredjedele af den stigende efterspørgsel efter kroner i de her uger i januar og februar kom fra hjemlige investorer, herunder forsikringsselskaber og pensionsfonde," sagde Lars Rohde ifølge Berlingske Business på et seminar i Schweiz for nylig.

Søren Andersen, aktuar og pensionsrådgiver hos Fpension, er betænkelig ved udmeldingen fra Lars Rohde. Han har tidligere estimeret, at de danske pensionsselskaber har investeringer for omkring 1000 mia. kr stående i euro, som ikke er afdækkede, hvis kronen pludselig stiger med 10 pct. i værdi.

"Nationalbanken kan godt gå ud at sige, at pensionsselskaberne kan være rolige, for kronen holder, men ikke mere end det. Jeg bryder mig ikke om, at pensionsselskaberne investerer efter andet end at få det bedst mulige afkast til deres kunder. Det er ikke pensionsselskabernes opgave at hjælpe Nationalbanken med den danske krone," siger Søren Andersen til Berlingske Business.

Nationalbanken vil ikke kommentere meldingen fra Lars Rohde yderligere.

Nationalbanken fejrer 30 års fastkurs med kage

Nationalbanken: Derfor skal Danmark med i bankunion

Finanssektor spår rentehop i løbet af få år

Forsiden lige nu

Jyske: Derfor ændrer vi priserne på vores boliglån

Jyske Bank har mandag både hævet og sænket priser på sine boliglån. Det sker som et led i, at banken og BRF Kredit, der er i gang med at skifte navn til Jyske Realkredit, sammenlægger produktpaletten, efter at de to fusionerede tilbage i 2014. Vi er stadig blandt de billigste, siger Carsten Tirsbæk Madsen, direktør for privatkunder i Jyske Bank, til FinansWatch.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere