Lave renter og alternativer driver obligationsforvaltere i offensiven

Traditionelle obligationsforvaltere er nødt til at genopfinde sig selv for at konkurrere om de institutionelle investorers gunst. En mere dynamisk strategi er vejen ud af den afkastmæssige skammekrog, mener kapitalforvalteren T. Rowe Price.

De traditionelle obligationsporteføljer med sikre statspapirer og gæld udstedt af kendte virksomheder lider i disse år under det lave renteniveau og et stigende fokus på alternative investeringer.

Det har tvunget obligationsforvalterne til at tænke nyt, for at kunne møde kundernes behov for et stabilt og sikkert afkast, der ikke korrelerer med aktiemarkedets op- og nedture, fortæller direktør for afdelingen 'obligationsløsninger' eller Fixed Income Solutions i T. Rowe Price, Peter Austin.

"Obligationsmarkedet er ikke det samme som for 5 eller 10 år siden. Rentemarkedet er ikke længere kontrolleret af de naturlige markedskræfter men af centralbankerne, og det afføder to spørgsmål: Hvordan genererer vi en løbende stabil indkomst? Og hvad er alternativerne til de traditionelle obligationer?," forklarer han.

Peter Austin er i disse dage i Norden for at overbevise danske institutionelle investorer om, at der fortsat findes fortræffelige afkastmuligheder inden for traditionelle obligationer.

Mere dynamik

De lave renter har ifølge Peter Austin tvunget investorerne til at tage mere risiko ind på bøgerne, fordi man i takt med statsrenternes nedtur er søgt mere og mere over i virksomhedsobligationer af mere eller mindre solid karakter.

Og selvom kreditinvesteringer kan være rigtig fine og virksomhederne bag er solide, så har disse papirer alt andet lige en større korrelation med aktiemarkedet end de traditionelle stats- og realkreditobligationer, og det påvirker risikobudgettet.

Samtidig er flere investorer, særligt pensionskasser der traditionelt har været meget tunge på de traditionelle obligationstyper, begyndt at interessere sig voldsomt for alternative investeringer som banklån, hedgefonde, infrastruktur og lignende.

Det har fået T. Rowe Price til at satse på en langt mere dynamisk strategi inden for de traditionelle obligationer. F.eks. placeres investeringer i statsobligationer langt mere taktisk end tidligere.

"Det er muligt at opnå et attraktivt obligationsafkast, mens man samtidig opretholder meget af den naturlige modvægt til aktieinvesteringerne. Men der er ingen 'free lunch'," siger Peter Austin til FinansWatch og uddyber:

"Nogle centralbanker fortsætter den lempelige politik, mens andre er begyndt at lægge an til at stramme op. Og fordi centralbank-landskabet er så heterogent, kan man placere sig ift. at udnytte de dynamikker, der opstår i de respektive scenarier. Samtidig kan man så afdække valutarisikoen, så det ikke er et issue, og man kun er eksponeret over for rentekurven."

Skepsis og forventningsafstemning

Den ny form for strategi vækker ikke altid udelt begejstring hos investorerne, som er vant til specifikke mandater inden for specifikke områder og med specifikke benchmarks.

"Der er man nødt til at se på de guidelines, man har, om de reflekterer det skift, der har været i markedet. Det er et meget anderledes marked nu, og det er ikke alle der har været opmærksomme på, hvordan obligationsmarkedet har bevæget sig de seneste år," siger Peter Austin.

En af konsekvenserne ved T. Rowe Price' ny måde at gribe investeringerne an på er nemlig, at man ikke længere kan måle sig op mod et officielt benchmark eller indeks. Benchmark reflekterer i stadig mindre grad investorernes foretrukne investeringsunivers, mener Peter Austin, og det handler derfor i stedet om at afstemme forventningerne inden man går i gang.

"Vi bruger rigtig meget tid på først at etablere de grundlæggende regler og forventninger. Når man bevæger sig væk fra de officielle benchmarks er man nødt til at være meget specifik på, hvilke mål, grænser og forventninger der sættes," siger obligationschefen til FinansWatch.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også