Voldsom kritik af Genan-bestyrelse

Genans bestyrelse overså flere advarselslamper, vurderer en stribe af eksperter.
Jette Aagaard | Jesper Høberg | Niels Sandøe | Erik Holm

En stribe professorer med ekspertise i ledelse og bestyrelsesansvar kritiserer Genans bestyrelse hårdt for ikke at have gjort sit arbejde godt nok og for ikke at have stillet tilstrækkeligt med kritiske spørgsmål til Genans stifter og mangeårige bestyrelsesformand, Bent A. Nielsen. Det sker efter afsløringen af, at selskabets regnskaber i årevis har været fyldt med fejl, hvilket har fået Genans storaktionær PKA til at betegne dem som sminkede.

»Når bestyrelsen ikke har opdaget det her, er spørgsmålet, om den har gjort sit arbejde godt nok og sikret, at selskabets afrapportering er korrekt,« siger Lars Bo Langsted, juraprofessor ved Aalborg Universitet.

Pensionsselskabet PKA har tabt foreløbig mere end 800 mio. kr. af de 1,1 mia. kr. investeret i Genan, og PKA’s top har gentagne gange givet udtryk for, at den føler sig ført bag lyset af Bent A. Nielsen og Genans tidligere revisor, Bjarne Nielsen.

Det holder dog ikke, lyder det fra de fem professorer, som Jyllands-Posten har været i kontakt med.

PKA har siden 2008 været repræsenteret i Genans bestyrelse af pensionsselskabets investeringsdirektør, Michael Nellemann Pedersen. Derfor kan PKA ikke fritages for ansvar i Genan-sagen, mener eksperterne.

Kritisk undersøgende

»Som bestyrelsesmedlem har man et klart ansvar for at være kritisk undersøgende. Man skal ikke nøjes med at acceptere det, der bliver lagt frem af virksomhedens daglige ledelse,« siger Steen Hildebrandt, professor i ledelse ved Aarhus Universitet.

Alene Bent A. Nielsens rolle som arbejdende bestyrelsesformand og dermed nærmest enevældig leder i Genan burde have fået den første advarselslampe til at blinke, understreger flere eksperter. At direktionen samtidig kun sjældent deltog i bestyrelsesmøderne, var en anden »klar alarmklokke«, vurderer Caspar Rose, professor ved Copenhagen Business School (CBS) og ekspert i god selskabsledelse.

»Bestyrelsen kan ikke bare vaske hænder. Forløbet tyder på, at der har været svigt og røde lamper, som er blevet overset, og måske allervigtigst har bestyrelsen ikke sikret en fornuftig ledelsesstruktur. Det er særdeles uheldigt, særligt når man som PKA’s repræsentanter sidder der for at sikre en milliardinvestering af andre folks pensionspenge.«

PKA’s investeringsdirektør Michael Nellemann Pedersen afviser kritikken. Han mener, at det er svært at se, hvad bestyrelsen kunne have gjort for at gennemskue situationen.

»Jeg har ikke set nogen tændte lamper,« siger han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også