FinansWatch

Topdanmark tror på øget vækst i 2014

Nogle kunder skal vænne sig til lidt dyrere forsikringer i 2014, da Topdanmark skal have rettet op på en underliggende risikostigning.

Christian Sagild

Topdanmark er godt tilfreds med sit regnskab for 2013, selv om det viser en tilbagegang i forhold til 2012. Tilbagegangen kan nemlig primært tilskrives to ting: De to efterårsstorme og så sammenligningsgrundlaget. 2012 var nemlig et overnaturligt godt år, som man ikke skal forvente at matche lige foreløbigt.

”Det vidner om et robust regnskab, når vi kommer ud med en bid mere end forventningen efter Q3, til trods for en storm mere, efter vi kom med forventninger i Q3. Finansresultatet har været en pæn medvirkende årsag til, at vi kommer pænt ud,” siger adm. direktør i Topdanmark Christian Sagild til FinansWatch.

Forsikringsdriften har været lidt svagere i Q4 - er det lidt gynger og karruseller?

"I hvert fald, hvis du sammenligner med 2012, hvor der var gynger over det hele, om man så må sige. Der var det både forsikringsdriften og investeringerne, som var ekstraordinært."

Dyrere indboforsikringer

Forskringsnøgletallet combined ratio landede på 95 i Topdanmark, som var dårligere end selskabets egne forventninger. Der var dog ekstraordinært store afløbsgevinster, som hjælper på resultatet. Afløb er kapital, der er hensat til erstatninger for flere år siden, men hvor skaden er blevet billigere end ventet.

"91,5 i combined er ikke helt i overensstemmelse med vores målsætning. Vi laver nogle små justeringer for at vi kan indhente det," siger Christian Sagild.

Den lette vej til det er vel lavere omkostninger eller højere priser?

"Ja, du har ret. Vi kommer ikke med generelle prisstigninger, men vi kan se, at der er nogle områder, hvor risikoen er steget. Antallet af indbrud er faldet, men tyvene er væsentlig mere grundige, så den gennemsnitlige skade er væsentlig større. Der vil være en mindre del af vores kunder - omkring 10-15 pct. - som skal have justeret indbopræmien. Typisk kunder omkring de store byer og som har meget guld, sølv og designermøbler," siger direktøren.

Det vil også komme nye vilkår på rejseforsikringen, fordi staten ikke længere vil lade det gule sygesikringskort gælde i udlandet. Den dækning, man tidligere havde der, skal altså nu dækkes af det private marked.

Mens forsikringsdriften altså har nogle små torne, kan direktøren glæde sig over, at toplinjevæksten langt om længe har indfundet sig hos C20-selskabet.

"Væksten på 1,5 pct. er båret af, at det var lidt mindre i starten af året og så har det accelereret hen over året til 2,4 pct. i Q4. Det er en god trend og et udtryk for, at vi har en gunstig konkurrencesituation nu. Det gør også, at vi tror, at vi kan vokse en tand mere i 2014, hvor vi siger 2-3 pct.," siger Christian Sagild.

Vokser på bilforsikringer

Der kommer automatisk en indeksregulering på en del af Topdanmarks forsikringer på 1,3 pct., hvilket på de samlede indbetalinger giver en automatisk vækst på 0,9 pct. Dertil kommer yderligere prisstigninger på visse indboforsikringer, rejseforsikringer og erhvervsforsikringer.

"Der er selvfølgelig nogle kunder, som siger nej til præmieforhøjelserne og forlader os. Men summer af det hele kombineret med vores øjeblikkelige gode vækst betyder, at vi tror, vi kan vokse 2-3 pct. i 2014," siger direktøren.

Topdanmark vokser især på bilforsikringer, selv om den gennemsnitlige bilforsikring er blevet billigere. Netop bilforsikring er ellers udset som den helt store slagmark for flere af de nye internetselskaber, som har lovet hård konkurrence og lave priser.

Konkurrencen har dog ikke rykket det store for Topdanmark.

"Vi mærker ikke noget til det lige nu, men jeg er da opmærksom på, at der er nye spillere, som prøver at komme ind på markedet. Nogle gør det til rene prissammenligninger, og det er helt fint. Men vi vil skabe loyale kunder, og så kan vi mærke, at det er vigtigt, at man leverer den rigtige service," siger Christian Sagild.

 

 

 

 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs