PFA afviser at tale om Goldmans skattemanøvre

PFA investerede sammen med ATP og Goldman Sachs i et delejerskab af Dong. Men Henrik Heideby ønsker ikke at svare på, hvad PFA mener om den stærkt kritiserede investeringspartner.
Foto: Jakob Dall
Foto: Jakob Dall

Goldman Sachs oplever i disse dage et dansk mediebillede, der tordner mod den amerikanske investeringsbank. Senest gik tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen ud og kritiserede, at den danske stat har solgt en del af ejerskabet af Dong til Goldman Sachs.

Kritikken har to spor: Dels kritiseres det, at man har solgt til Goldman Sachs, som bl.a. Nyrup Rasmussen ikke mener, udviser en forretningsmoral, som gør den til en god samarbejdspartner for den danske stat. Det andet kritikpunkt er den pris, som staten har solgt aktierne til, her mener mange, at prisen er for lav.

Men en ting er kritikken af Goldman Sachs, men hvad med de investorer, der investerer sammen med Goldman Sachs? I tilfældet med Dong-aktierne blev de solgt til et trekløver bestående af Goldman Sachs samt danske ATP og PFA.

Men hvad mener de to danske pengetanke om Goldman Sachs? Ser de også kritisk på den amerikanske investors måde at arbejde på, bl.a. i forhold til skatteoptimering, og er det i det hele taget noget, som man har forholdt sig til, da man er gået ind og har købt Dong-aktierne?

FinansWatch ville godt have interviewet PFA’s topchef Henrik Heideby om koncernens syn på Goldman Sachs og skrev følgende spørgsmål til PFA’s pressedirektør Morten Jeppesen:

”De (Goldman Sachs Red.) bliver nu kritiseret voldsomt for deres metoder og moral. Men I har valgt dem til og samarbejder med dem. Hvorfor? Hvordan ser i på dem? Hvad mener i om kritikken af jeres samarbejdspartner? Hvad har jeres screening af dem vist?”

Lille spiller

PFA melder tilbage, at man ikke ønsker at stille op til interview, men at Henrik Heideby udtaler følgende.

”PFA’s investering i Dong er alene en porteføljeinvestering, som har til formål på sigt at sikre PFA’s kunder et godt afkast. Det er i den forbindelse væsentligt at pege på, at PFA bliver en lille aktionær i Dong med en ejerandel på under 2 pct. og ikke får plads i selskabets bestyrelse. Når det er sagt, vil jeg gerne understrege, at den proces, der har været frem mod købstilbuddet til den danske stat fra Goldman Sachs, ATP og PFA set fra vores side har været både fair og professionel. Men i lyset af, at vi i denne sammenhæng er en lille spiller, og investeringen ikke er strategisk for os, ønsker jeg ikke at kommentere sagen yderligere,” står der i den skriftlige udtalelse fra Henrik Heideby.

FinansWatch har efterfølgende forsøgt at få PFA til at stille op til et interview, da det vurderes, at Heideby ikke svarer på spørgsmålene, men PFA fastholder, at man ikke har yderligere kommentarer.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også