Sommer-deadline i julehilsen fra Finantilsynet

Finanstilsynet har hidtil ikke blandet sig i, hvilke forudsætninger pensionsselskaberne anvender i deres prognoser, når de laver pensionsfremskrivning. Det vil tilsynet dog godt kigge nærmere på og ønsker informationer fra sektoren til sommer.

Der er mange måder at indlede et julebrev på.

Hos Finanstilsynets julebrev til pensionsselskaberne hedder indgangsreplikken "Anmodning om redegørelse for brugen af pensionsfremskrivninger".

Bag den formulering gemmer sig et krav fra de finansielle vagthunde, der har sat sig for at kigge nærmere på de ting, som selskaberne bruger, når de laver prognoser til brug for pensionsfremskrivningerne, som skal give pensionstagerne en ide om, hvad de kan forvente af fremtidige ydelser.

"Der er ikke fastsat eksplicitte krav til, hvilke forudsætninger et selskab skal anvende, når selskabet udarbejder prognoser. Vejledning om udarbejdelse af pensionsfremskrivninger angiver dog, at en afvigelse fra samfundsforudsætningerne udtrykkeligt skal oplyses overfor forsikringstageren. Finanstilsynet har observeret, at flere selskaber i forbindelse med ændringer,fx af produktet, den tekniskeplatform eller i forbindelse med implementering af ny lovgivning, præsenterer forsikringstageren for prognoser, der indeholderstore ændringer i de forventede fremtidige ydelser," skriver tilsynet, der derfor godt vil modtage en redegørelse fra selskabernes bestyrelser.

Usikkerheder på ydelser

Kravet er formuleret under seks forskellige punkter, der ridser op, hvad selskaberne skal oplyse over for tilsynet i redegørelsen, der skal være tilsynet i hænde senest den 1. juli næste år.

Bl.a. vil tilsynet godt vide, hvornår selskaberne bruger prognoser - om det er standard eller om det er formålsafhængigt. Tilsynet vil også gerne vide, hvornår bestyrelsen er involveret i arbejdet med prognoserne, ligesom det ønskes oplyst, "Hvordan forsikringstagerne informeres om usikkerheder på ydelserne oplyst i prognoserne."

Tilsynet forklarer, at baggrunden for undersøgelsen er, at der ikke er krav om, at de forudsætninger, som selskaberne anvender i prognoserne, skal anmeldes til Finanstilsynet som en del af det tekniske grundlag.

"Finanstilsynet fører derfor ikke et løbende tilsyn med selskabernes beregning af prognoser. Med undersøgelsen ønsker Finanstilsynet at indsamle information med henblik på bl.a. at vurdere de fremtidige rammer for udarbejdelse af prognoser," skriver Finanstilsynet.

 

 

Del artikel

Relaterede artikler

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også