FinansWatch

Pensionskasser siger nej til regeringens erhvervsobligationer

Landets pensionskasser udviser meget lille interesse for den pulje af erhvervsobligationer, som Folketinget har arbejdet i mere end et år på at få givet tilladelse til.

De danske politikere har i flere år luret på en lov, der skal give mindre og mellemstore erhvervskunder mulighed for at lave erhvervsobligationer. Loven ventes at blive vedtaget i dag, men pensionskasserne tror ikke på konceptet, skriver dagbladet Børsen.

Det tekniske setup bliver sådan, at en række banker skal kreditvurdere lån til erhvervskunder, der er for små til selv at gå i kapitalmarkederne. Lånene skal bundtes sammen i obligationer, som interesserede investorer kan købe. Bankerne skal købe mindst fem pct. hver. Pensionskasserne kommer til at blive de afgørende investorer, men de ser ud til at være lukne på konceptet.

"De lån, der lander hos mig, og hvor jeg skal påtage mig risikoen, er dem, bankerne ikke selv vil have. Og det er ikke for at tillægge nogen nogle skumle motiver, det er bare almindelig junglelov, der gælder her," siger direktør i AP Pension Søren Dal Thomsen til Børsen.

Nogenlunde samme melding kommer fra Industiens Pension, mens Pensam hæfter sig ved den manglende gennemskuelighed i kreditkvaliteten. PFA og Danica udtrykker sig også kritisk.

Forslaget kom på banen i en tid, hvor adgangen til funding i pengeinstitutterne var knap. Det skabte en frygt for en massiv kreditklemme hos mindre virksomheder. Den klemme kunne erhvervsobligationer løse op for, men siden dengang er billedet vendt, og nu har bankerne masser af likviditet og skriger på udlån. Bankerne har dermed større incitament til at beholde de bedste lån på egne balancer - endda uden det bliver dyrere for kunderne.

 

Mere fra FinansWatch

Sorte selskaber bag pensionsbranchens grønne milliarder

Flere pensionsselskaber har talt olieselskaber som BP, Shell og Halliburton med i de 248 mia. kr., branchen har meldt ind som "grønne investeringer" til regeringens klimapartnerskab for finanssektoren. "Vanvittigt," lyder det fra kritiker.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs