Skovejere: Stormen koster os 100 mio.

Private skovejere kan ikke få erstatning for væltede træer under oktoberstormen, siger Stormrådet.
AF SØREN MUNCH, epn.dk

De private danske skovejere kan se frem til tab i omegnen af 100 mio. kr. efter stormen den 28. oktober.

Stormrådet har afgjort, at omfanget af væltede træer ikke er stort nok til at stormfaldsordningen kan aktiveres.

Men afgørelsen er truffet på et helt forkert og ukorrekt grundlag, siger Dansk Skovforening, som vil bede rådet om at ændre afgørelsen.

Skovdirektør: Ærgerligt

"Vi er rigtig ærgerlige over denne afgørelse, som betyder, at disse skovejere ikke kan gå til deres forsikringsselskab og få den erstatning, de har krav på. Samtidig mener vi, at Stormrådet begrunder sin afgørelse på et helt forkert tal, fordi de kun har taget stilling til stormfald i statens skove og overset det stormfald, der er sket i de private skove," siger Jan Søndergaard, direktør i Dansk Skovforening.

Stormrådet har opgjort stormfaldet til ca. 80.000 kubikmeter, primært i Sønderjylland.

Dansk Skovforening, som er skovbrugets brancheorganisation, meddelte allerede et par dage efter stormen, at det ville tage nogle dage at få et overblik over skaderne i de private skove.

350.000 kubikmeter væltet

Tallene forelå i går fra landets skovkredse, og de viser, at der på landsplan væltede mellem 320.000 og 350.000 kubikmeter træ i de private skove. De fynske skove melder om ca. 130.000 kubikmeter væltet vedmasse, mens der er faldet omkring 120.000 meter i det sydlige Jylland.

Skovforeningen skønner, at skovenes samlede tab ved dette stormfald udgør i størrelsesordenen 100 mio. kr.

Der er dog mange spredte fald, som gør det vanskeligt at skønne stormfaldets mængder nøjagtigt, oplyser Dansk Skovforening.

"Nu skriver vi til Stormrådet og siger, at det ser langt værre ud end de har skønnet. Alene de 80.000 kubikmeter, man mener der generelt er faldet i skovene i det sydøstlige Sønderjylland, svarer til hvad deres egen skovrider dagen efter stormen mente havde ramt statens skove i det område," siger Jan Søndergaard.

I Stormrådet siger sekretariatschef Mogens Hansen, at man ikke har modtaget de nye tal fra Dansk Skovforening. Men når de kommer, vil rådet sende tallene videre til Naturstyrelsen, som lavet det talmateriale, som rådet træffer dets afgørelser på.

Naturstyrelsen: Ændrer intet

I Naturstyrelsen siger kontorchef Gertrud Knudsen, at de nye tal fra de private skovejere ikke vil udløse en ny vurdering af situationen.

"De nye tal fra de private skovejere  rykker ikke vores vurdering af, om der er tale om et stormfald i stormlovens forstand. I det sydlige Jylland skal det samlede tal ligge lige under 500.000 kubikmeter for at der kan være tale om et års hugst, der kan aktivere stormfaldsordningen," siger kontorchefen.

Dansk Skovforening er utilfreds med den nuværende stormfaldslov, som man mener opererer med "uklare" begreber som "landsdele".

Skovejere vil ændre loven

"Begrebet "landsdel" er uklart, og det aktuelle stormfald viser tydeligt, at skove kan være katastrofalt hårdt ramt, selv om det samlede stormfald i et større geografisk område ikke overstiger et års normalhugst," siger Jan Søndergaard, direktør for Dansk Skovforening.

"Det er meningsløst at ramte skove derved bliver afskåret fra både forsikringsdækning fra egen tegnet forsikring og fra gentilplantningsordningen. Den geografiske betingelse må fjernes fra stormfaldsloven. En mere rimelig og logisk betingelse kunne fx være baseret på meteorologiske data for området," siger Jan Søndergaard.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også