PensionDanmark satser mia. på biomasse

Copenhagen Infrastructure Partners og PensionDanmark investerer én mia. kr. i et nyt halmfyret kraftværk i England i samarbejde med  Burmeister & Wain Scandinavian Contractor (BWSC).

DONG Energy's tidligere såkaldte Guldfugle ligger ikke på den lade side.

PensionDanmark har sammen med hjælp fra Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) valgt at investere 1,1 mia. kr. i et nyt halmfyret kraftværk i England.

Brig Renewable Energy Plant, som værket hedder, opføres i Lincolnshire i den østlige del af England. Det skriver parterne i en meddelelse.

Investeringen sker sammen med Burmeister & Wain Scandinavian Contractor (BWSC), der selv fremstiller dele som kedler til kraftværker. BWSC og Pension Danmark har etableret BWSC plc., der skal drive kraftværket, og BWSC investerer selv 300 mio. kroner i projektet.

Det nye kraftværk får en kapacitet på 40 MW og anvender halm leveret fra lokale producenter som primært brændsel.

Vanskeligt at finde finansiering

Det har være vanskeligt at finde finansiering til projektet, skriver Børsen, og derfor må kraftværksspecialisterne selv på banen med flere penge, end de normalt ville gøre i tilsvarende projekter.

"Der har været store problemer med at skaffe den nødvendige kapital. Derfor har vi afsøgt markedet efter alternativer, og PensionDanmark har vist interesse for et samarbejde om biomassefyrede kraftværker," siger adm. direktør i BWSC Anders Heine Jensen til avisen.

Den samlede regning for værket lander på 1,4 mia. kroner.

Tidligere har PensionDanmark, med hjælp fra CIP, investeret i en amerikanske havvindmøllepark, men det er første gang, at CIP og PensionDanmark investerer i kraftværker.

En del termiske kraftværker i Europa er presset af lave elpriser og høje udgifter til brændsler, men PensionDanmark og BWSC har valgt at satse på biomasse - halm - som brændsel på værket frem for eksempelvis kul eller gas. Biomasse betragtes som værende CO2-neutralt.

Det er dog ikke uden udfordringer at basere sin produktion på eksempelvis halm. Fynsværket, som ejes af Vattenfall, havde eksempelvis problemer sidste sommer, fordi dårligt vejr betød væsentligt lavere halmleverancer end planlagt. Svigtende leverancer forringer økonomien. Desuden er omkostningerne til at transportere biomasse, hvis det går via lastbiler på vejene, store, hvorfor biomassen helst skal indsamles relativt tæt på kraftværket.

Smag på mere

Brig Renewable Energy Plant ser ikke ud til at blive det eneste kraftværk, BWSC plc. kommer til at stå bag.

BWSC er en global leder med over 30 års erfaring inden for udvikling, opførelse og drift af kraftværker, og PensionDanmark har specialiseret sig i direkte investeringer i energirelateret infrastruktur.

"Med det fælles selskab, BWSC PLC, er der skabt de fornødne rammer for på sigt at etablere flere nye kraftværker," skriver parterne i en fælles meddelelse.

”BWSC og PensionDanmark ... skal opføre, eje og drive udvalgte biomassefyrede kraftværker internationalt. Det giver os flere strenge at spille på. Med denne model bliver vi både førende på teknologien for kraftværker og i stand til at eje, drive og finansiere nye anlæg i samarbejde med PensionDanmark. Det vil styrke vores konkurrenceevne betragteligt og for alvor sætte dansk energiteknologi på verdenskortet,” siger adm. direktør Anders Heine Jensen fra BWSC.

”Vi har fundet en model, der giver PensionDanmark et attraktivt afkast til en begrænset risiko. Risikoen begrænses af, at hovedparten af PensionDanmarks investering sker i form af lån, at de fleste af indtægterne er reguleret, og at størstedelen af omkostningerne er låst fast i lange kontrakter. Vi ser frem til samarbejdet med 2 BWSC, som lever op til vores høje krav til industrielle samarbejdspartnere i denne type joint ventures,” siger adm. direktør Torben Möger Pedersen, PensionDanmark.

 

Artiklen er leveret af EnergiWatch

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også