Finanstilsynet undersøger pensionskrav

En række pensionsselskaber kræver, at kunderne skal binde sig i tre år, hvis de vil beholde en bonus. Nu kigger Finanstilsynet nærmere på, om den slags krav er lovlige.

Ganske mange danskere bliver for tiden præsenteret for et valg fra deres pensionsselskab. Hvis man forlader sin garanterede pensionsordning og skifter til markedsrente, så får man en bonus i form af en andel af selskabets reserver. Men flere selskaber kræver, at man binder sig i tre år for at få pengene, skriver Berlingske Business. Nu undersøger Finanstilsynet, om det er et fair krav at stille.

Pensionsordninger med garantier kræver, at selskaberne holder relativt store kapitalreserver, som man kan dele ud af i tider, hvor afkastet er lavt. I markedsrente har man ikke brug for reserverne, fordi man ikke har garanteret noget afkast.

Hvis kunderne skifter til markedsrente, kan de få deres andel af reserverne med som bonus. Regulering og lavt rentemiljø gør garantier besværlige, og pensionsselskaberne vil derfor gerne lokke kunderne over i markedsrente.

I PFA, Nordea Liv & Pension og Danica kræver man dog, at kunderne binder sig til selskabet i tre år, hvis man vil have sin bonus med sig, skriver Berlingske Business.

F&P forsvarer

"Det hele handler om, at hvis man går fra gennemsnitsrente til markedsrente, så får man nogle penge med, og hvis man går ud inden for den treårsperiode, så mister man de penge. Er det et urimeligt vilkår, eller er det ikke? Er det redeligt og loyalt, at man stavnsbinder dem i tre år? Det er vi ved at undersøge," siger kontorchef i Finanstilsynet Annette Bjaaland Andersen til Berlingske Business.

Efter sommerferien skulle tilsynet være klar med en afgørelse.

AP Pension og Skandia tilbyder også kunderne en bonus, men her er ingen bindingsperiode. Søren Dal Thomsen fra AP mener, at det er konkurrencehæmmende at binde kunderne.

Det mener man dog ikke i brancheorganisationen Forsikring & Pension.

"Her er tale om to parter: et pensionsselskab og en pensionskunde. De har indgået en aftale om en kontrakt på gennemsnitsrentevilkår, hvor der er nogle ufordelte reserver, som kunden ikke får nogen andel i, medmindre det er nødvendigt for at opfylde garantierne. Hvis disse to parter indgår en ny aftale om at flytte fra gennemsnitsrenten til markedsrenten, så mener vi, at de som udgangspunkt har lov til at aftale, hvad de vil. Kunden kan jo bare lade være med at acceptere det, hvis han ikke vil," siger vicedirektør i F&P Carsten Andersen til Berlingske.

Han mener ikke, det er mobilitetshæmmende, hvis man kun giver en bonus til kunder, der bliver i selskabet. Det indrømmer Nordea Liv & Pension dog selv, at manøvren er. Her vil man gerne have, at alle i sektoren vælger samme løsning.

AP's kunder kan snart 'slippe garantien' 

 

Del artikel

Relaterede artikler

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også