Prisstigninger luner på forsikringsselskabernes bundlinje

Det er ikke kun de gode investeringsresultater, der skaber bugnende bundlinjer hos forsikringsselskaberne, men i lige så høj grad stigende præmieindtægter, viser en ny analyse fra Finanstilsynet.

Ekstraordinært gode investeringsresultater. Sådan bortforklares forsikringsselskabernes store 2012-overskud ofte, men det er altså ikke hele sandheden, konkluderer Finanstilsynet i en ny analyse af forsikringsbranchens resultater for 2012.

Ser man alene på det forsikringstekniske resultat, blev det næsten fordoblet fra 3,2 mia. kr. i 2011 til 6 mia. kr. i 2012.

"Lavere erstatningsudgifter, og i særdeleshed stigningen i selskabernes præmieindtægter danner grundlaget for det forbedrede forsikringstekniske resultat," konkluderer kontorchef i Finanstilsynet Anders Balling.

 

Det afspejles også i nøgletallet combined ratio, som er faldet fra 93,1 pct. til 87,1 pct. Det vil sige, at for hver 100 kr. forsikringsbranchen får ind i præmiebetalinger fra kunderne, så bruger de nu 87,10 kr. til erstatninger og driftsomkostninger, hvor de sidste år brugte 93,10 kr.

"Udviklingen i combined ratio kan specificeres i to komponenter, omkostningsprocenten og erstatningsprocenten. For både koncernselskaberne og de lokalt betydende selskaber er omkostningsprocenten uændret fra 2011 til 2012. Tendensen for både koncernselskaberne samt de lokalt betydende selskaber har dermed været, at faldet i combined ratio alene har været grundet af, at erstatningsprocenten er faldet flere procent point," skriver Anders Balling i rapporten.

Egenkapitalforrentningen i branchen som helhed er vokset til det - i hvert fald for bankerne - magiske niveau 15 pct. Det er en stigning på seks procentpoint.

Læs hele Finanstilsynets analyse her (eksternt link)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også