Uventet regning til pensionskunder

Uventet skatteregning til mange danskere efter nye pensionsregler.
AF LARS NIELSEN, epn.dk

Nye fradragsregler har skabt uventet travlhed i pensionsselskaberne og hos Skat. Grænsen for, hvornår man kan indbetale på en ratepension med fradrag i topskatten er nemlig blevet halveret fra 100.000 til 50.000 kr. med virkning fra 2012, og det er kommet bag på mange.

Det er primært kunder med private pensioner i flere selskaber, der er ramt, men dem er der også mange af. Hvis man blot har en pension via sit firma, vil alle beløb over 50.000 kr. automatisk blive overført til en livrente, hvor der ikke er nogen grænse for fradrag.

Skal selv holde øje

Men hvis man har flere pensioner, skal man selv holde øje med, om man overskrider loftet eller ej.

"Vi får ofte ikke at vide, hvis vores kunder har ordninger ud over dem, de har hos os. Vi indberetter kun de ordninger, kunderne har hos os, til Skat," siger økonom i Danica, Lars Kjeldgaard, til epn.dk.

Epn.dk har talt med flere kunder, som har oplevet problemet. Fristen for at ændre selvangivelsen for 2012 er den 1. maj, men flere har oplevet, at de stadig står til en regning, selv om de i god tid har bedt pensionsselskaberne om at ændre den overskydende ratepension til en livrente.

Men på grund af de mange henvendelser er pensionsselskaberne ikke blevet færdig med sagerne. De sender dem derfor videre til Skat i større klumper.

Men kunder, der er kommet i klemme, behøver ikke frygte at få en uberettiget skatteregning, selv om fristen er overskredet. Man kan nemlig altid få sin skatteansættelse "genoptaget," som det hedder i skattesprog.

Ikke bundet af frist

"En genoptagelse er ikke bundet af fristen den første maj, og reelt har man tre år til at få foretaget de nødvendige ændringer," siger chefkonsulent i Skat, Lars-Henrik Christensen, til epn.dk.

Lars Kjeldgaard mener, at de nye fradragsregler er en oplagt anledning til at få gennemgået sine pensionsforhold.

"Vi kommer ikke udenom, at vi selv skal holde øje med, hvilke pensioner vi har, og hvilke skatteregler, der gælder. Jeg vil opfordre alle, der er i tvivl, til at henvende sig til deres pensionsselskab og få en snak om, hvordan det skal se ud," siger Lars Kjeldgaard.

Den nemmeste måde at få overblik over sine pensionsforhold på, er ved at bruge hjemmesiden pensionsinfo.dk.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også