Garanti-betaling gav stort underskud i JØP

Juristerne og Økonomernes Pensionskasse udbetalte i forbindelse med et omvalg fra garanti til markedsrente over 5 mia. kr. fra egenkapitalen til medlemmerne. Derfor kom JØP ud med et stort underskud i 2012.

En investering i fremtiden har kostet JØP et milliardstort underskud for regnskabsåret 2012.

I forbindelse med en stor omvalgskampagne, hvor medlemmerne fravalgte deres høje garantier til fordel for udsigten til potentielt højere afkast, udloddede JØP 5,54 mia. kr. fra egenkapitalen og 4,9 mia. kr. fra de kollektive reserver. Det har givet JØP et underskud på 5,2 mia. kr. mod et overskud på 1,3 mia. kr. året før.

"Underskuddet skyldes udlodning fra egenkapitalen til de individuelle særlige bonushensættelser i forbindelse med omtegningen i 2011. Udlodningen blev foretaget 1. januar 2012," skriver JØP i regnskabet.

Formanden for pensionskassen Agnete Raaschou Nielsen udtrykker i beretningen stor tilfredshed med, at det er lykkedes at få så mange medlemmer væk fra garantierne, og at det er sket på så gunstigt et tidspunkt.

"JØPs omtegninger er gennemført i en periode med historisk lave renter, der gjorde det muligt at indfri værdifulde renteafdækninger og tilskrive medlemmernes depoter gevinsten. Samtidig fik pensionskassen afviklet solvenspresset og rustet pensionskassen til at imødegå de stærkt øgede solvenskrav, som vi har set oven på finanskrisen," skriver hun.

Dårligt investeringsafkast

Et punkt i regnskabet der omtales med knap så meget entusiasme er investeringsafkastet, der er endt samlet set på 6,2 pct. Det er markant lavere end andre afkast i branchen, der overordnet ligger mellem 10 og 14 pct. i 2012.

"Undervægten i aktier og virksomhedsobligationer trak ned i JØPs afkast i 2012. Når afkastet blev lavere end branchegennemsnittet skyldes det dog først og fremmest, at der i afdeling 1 følges en mindre risikovillig investeringsstrategi end i den øvrige del af branchen," skriver JØP i regnskabet.

Afdeling 1 er den gamle gruppe med høje garantier, men hvor en del af medlemmerne nu har valgt at frasige sig garantierne. Men selv for de medlemmer, der har frasagt sig garantierne kunne man ikke skabe et afkast på mere end 6,1 pct. Idet omvalget først er sket med virkning fra 1. jan 2012 skulle eksponeringen mod risikofyldte aktiver dog bygges op i løbet af året, hvorfor denne gruppe var undervægtet i aktier og kreditobligationer en stor del af året.

For medlemmer med garantier blev afkastet 4,9 pct. For medlemmer i afdeling 2, der er den mest risikofyldte, blev afkastet 9,5 pct. Også her har man dog haft en lavere eksponering til risikofyldte aktiver end branchen generelt.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også