Tryg: Godt fra start på spareplan - fyringer på vej

Tryg-koncernen har i 2011 indledt et program, der skal sikre, at selskabet opnår tre konkrete, finansielle mål.
AF RITZAU FINANS

Tryg vil fra 3. kvartal 2013 opnå en combined ratio på 90 eller derunder, en omkostningsprocent under 15 i 2015 og en egenkapitalforrentning på 20 pct. efter skat.

For at nå i mål med planen, har Tryg lanceret et spareprogram, der skal reducere omkostninger og erstatninger med samlet 1 mia. kr. til og med 2015. Det indebærer, at omkostningerne skal reduceres med 400 mio. kr., hvoraf 100 mio. kr. "vedrører omkostninger til skadebehandling" og skal komme fra erstatningerne.

Erstatningerne skal yderligere reduceres med samlet 600 mio. kr., så den samlede besparelse på skadesområdet - inklusive øvrige udgifter der løber til ud over erstatningerne - bliver på 700 mio. kr.

Fordelingen er altså, at 400 mio. kr. skal spares på omkostninger - heraf overlapper 100 mio. kr. med de samlet 700 mio. kr., der skal spares på erstatningerne

Færre stabsfunktioner

I årsregnskabet gør Tryg status over det løbende spareprogram. Heraf er 120 mio. kr. sparet på "Skader" - altså de 700. mio. kr. i erstatningssegmentet - hvor koncernen imidlertid kun havde målsat 100 mio. kr. for 2012.

I omkostningssegmentet er besparelsen på 55 mio. kr. - her melder Tryg ikke nogen forventning ud til 2012.

Tryg skriver desuden i regnskabet, at fyringer kan komme på tale i kampen for at nå de finansielle mål.

"Besparelserne skal på skadesiden opnås gennem outsourcing og bedre indkøb, hvor online auktioner om skadereparationer er et eksempel. Omkostningerne skal især reduceres gennem færre medarbejdere i stabsområderne, hvor antallet af medarbejdere er steget med 25 pct. de seneste år," lyder det.

/ritzau/FINANS

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også