F&P: S forblændet af ATP

Under overskriften 'farlig forblændelse' advarer interesseorganisationen F&P sammen med LO og en arbejdsmarkedsforsker mod at samle al pensionsopsparing hos ATP

Socialdemokraten Mette Reissmanns forslag om at alle skal betale et ATP bidrag på 10 pct. møder stærk kritik i interesseorganisationen Forsikring & Pensions seneste medlemsblad.

Under overskriften Farlig Forblændelse advarer direktør Per Bremer om konsekvenserne af et sådant forslag, som han mener vil ødelægge det danske pensionssystem som vi kender det med statslige pensioner og ATP, suppleret af arbejdsmarkedsopsparing og privat pensionsopsparing.

"Men et lovdikteret bidrag på 10 pct. af lønnen for alle til ATP vil være gift for en af fagbevægelsens største landvindinger i efterkrigstiden – arbejdsmarkedspensionerne – og det ville være interessant at se, hvilke lønkrav det ville medføre ved de næste overenskomstforhandlinger, hvis det forslag bevægede sig fra forbrugerordførerens tegnebræt og ud i den virkelige verden," skriver direktøren.

Verdens bedste system

Han bakkes op af LO's cheføkonom Jan Kæraa, som advarer mod at ofre 'verdens bedste pensionssystem' fordi ATP i en årrække har skabt et bedre afkast end mange af de private og arbejdsmarkedsbaserede pensionsselskaber.

"Det er ikke foreneligt med den danske overenskomstmodel, der jo så at sige har født arbejdsmarkedspensionerne og gjort vores samlede pensionssystem til intet mindre end verdens bedste, at kræve 10 pct. af lønnen indbetalt til ATP for alle på arbejdsmarkedet," siger han.

F&P er dog sammen med arbejdsmarkedsforsker professor Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet skeptiske ved at bruge perioden 2007 til 2011 som afkastmæssig begrundelse for at lade ATP tage sig af danskernes opsparing.

Andre gør det også godt

"Den periode er noget helt for sig selv! I disse kriseår er variationen i selskabernes afkast meget større end normalt. I en periode med sådan en nedtur ser de selskaber, der har en meget forsigtig investeringspolitik og bruger mange penge på afdækning, godt ud, mens de, der har investeret tungt i erhvervslivet, ser tilsvarende skidt ud.  Omvendt vil disse selskaber være bedre stillet, når konjunkturerne vender igen. Og det vil de gøre igen før eller siden. Afkast på pensionsordninger skal ses over længere perioder og dermed også perioder, hvor det går op og ned på de finansielle markeder," skriver Per Bremer i sin kommentar.

Han bakkes op af Henning Jørgensen, der peger på at ATP ikke er det eneste selskab, der gør det godt.

"I øjeblikket foregår der en skærpet konkurrence mellem ATP og de øvrige pensionsselskaber. En skønhedskonkurrence om, hvem der gør det bedst. Hvis det er afkastet, man alene vil fokusere på, så bør man også være opmærksom på, at ATP ikke er alene om at gøre det godt på den bane. Men i sidste ende er det en politisk beslutning, hvad man vil med pensionssystemet – både for politikerne på Christiansborg men også blandt arbejdsmarkedets parter," siger Henning Jørgensen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også