Oversvømmelser udfordrer forsikringsselskaber verden over

Naturkatastrofer og særligt oversvømmelser udfordrer i stigende grad verdens forsikringsselskaber. Identificering af udsatte områder skal hjælpe til at mindske de store tab, mener det globale genforsikringsselskab Swiss Re.
AF KATRINE GRØNVALD RAUN

I løbet af de seneste år har vejrforholdene ændret sig væsentligt. Naturkatastroferne melder oftere deres ankomst og udfordrer forsikringsselskaber verden over.

I 2011 kostede naturkatastrofer den globale økonomi 370 mia. dollars. Det lykkedes forsikringsselskaber og genforsikringsselskaber at dække omkring 116 mia. dollars, mens de sidste 250 mia. dollars skulle dækkes af regeringer, husstande, NGO'er og andre velgørenhedsorganisationer.

Det skriver Andreas Schraft, der er Head of Cat Perils i et af verdens største genforsikringsselskaber Swiss Re, i en analyse.

Fokus på oversvømmelser

Ifølge ham arbejder forsikringsindustrien på at lukke det økonomiske hul ved at igangsætte forebyggende instanser, der skal bremse konskevenserne af naturkatastroferne og dermed mindske byrden af den efterfølgende regning, der skal betales. Særligt ved at fokusere på oversvømmelser:

"Oversvømmelser påvirker flere mennesker end nogen anden naturkatastrofe. De seneste begivenheder har vist, at oversvømmelser kan konkurrere med store jordskælv eller orkaner i form af økonomiske og forsikrede tab," skriver han i analysen.

Ideen med forsikring er netop, at man deler sin egen risiko ud på mange mennesker. Men problemet med oversvømmelser er ifølge Andreas Schraft, at de mennesker, der bor i stærkt udsatte områder har tendens til at søge mere dækning end de mindre udsatte. Hvis risikoen ikke er tilstrækkeligt delt blandt hele befolkningen, kan den økonomiske levedygtighed for at forsikre sig mod oversvømmelse blive udfordret, mener han:

"Forsikringsselskaberne er nemlig derfor enten nødt til at opkræve uoverkommelige præmier, eller simpelthen ikke tilbyde forsikring."

"Hot Spots" skal identificeres

Den dyreste oversvømmelse fandt sted i Thailand i 2011 og var omkring 10 mia. dollars dyrere end nogen anden oversvømmelse.

Den høje pris skyldtes ifølge analysen blandt andet tilstedeværelsen af såkaldte "hot spots". Oversvømmelsen ramte nemlig en stor klynge af sårbar elektronik, bilproduktion og detailindustri, der lå ved en oversvømmelsestruet flod.

Industrierne spillede en væsentlig rolle i den globale "supply-chain" og betød derfor også tab for mange udenlandske forsikringsselskaber. Faktisk blev 70 pct. af de forsikrede tab skrevet uden for Thailand.

Med udgangspunkt i den Thailandske oversvømmelse har Swiss Re udviklet en metode, der kan hjælpe med at udpege de såkaldte "hot spots" og identificere lande med mange udenlandske virksomheder, samt stor risiko for oversvømmelser. 

"I det indledende studie ligger Kina i toppen af listen over "hot spots" efterfulgt af de resterende BRIK-lande. Polen og Vietnam bør også undersøges nærmere," skriver Andreas Schraft i sin analyse.

 

Top 10 over de dyreste oversvømmelser (mia. dollars)   Forsikret tab Totalt tab
Jul-Nov 2011    Thailand   12.000 30.000
Jun-Aug 1933 USA 1.600 18.680
Aug. 2002 Tyskland, Den Tjekkiske Republik 2.886 13.118
Jul-Aug 1997 Polen, Den Tjekkiske Republik 2.241 7.005
Jan. 2011 Australien 2.255 6.151
Dec. 2010 Australien 2.114 5.284
Apr. 1973 USA 1.873 5.005
Jun. 2007 Storbritannien 2.697 4.046
Aug. 2005 Schweiz 2.444 4.006
Jul. 2005 Storbritannien 2.158 3.237

 

 

                                                                                                      

Forsikringsselskaberne skruer op for genforsikringen                                

Alka frygtede 50 pct. stigning i genforsikring 

Goldman køber genforsikringsselskab

Genforsikringspriser stagnerer i Europa

Skybrud kostede 10 pct. på genforsikringspræmien

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også