FinansWatch

Forsikringsselskaber: Ulykkesafgift er effektløs

Ny afgift på forsikringsselskabers erstatninger for arbejdsskader skal nedbringe antallet af arbejdsulykker. Den vil ikke have en effekt, protesterer forsikringsselskaberne.

En ny afgift skal få virksomhederne til at passe bedre på deres medarbejdere. Et af regeringens punkter i finanslovsforslaget er en arbejdsskadeafgift på 13,5 pct. af erstatningerne. Pengene skal betales af forsikringsselskaberne, og tanken er, at de vil sende regningen videre til de ansvarlige arbejdsgivere ved at hæve præmierne. Den økonomiske pisk skal skabe incitament til at undgå arbejdsskader og -ulykker.

Med ordningen har skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) så at sige lagt pisken i hånden på forsikringsselskaberne. Men i forsikringsbranchen, der ikke overraskende helst så sig fri for afgiften, kan man ikke helt se, hvordan straffen skal ramme netop de virksomheder, der sløser med sikkerheden.

"Afgiften skal lægges direkte på arbejdsgiveren og ikke forsikringsselskabet, hvis den skal virke. Nu er der en risiko for, at den bliver smurt ud over alle forsikringstagere, og det vil ikke give den ønskede effekt," siger Per Bremer Rasmussen, adm. direktør i brancheforeningen Forsikring & Pension.

Man kunne forestille sig, at forsikringsselskaberne vil indføre en øget mikrotariffering, altså at præmien i højere grad blev baseret på den enkelte virksomheds risiko.

Mikrotariffering eksisterer allerede i en vis udstrækning. Ud over at det er dyrere at forsikre en havfisker end en sekretær, kan den enkelte virksomhed få rabat ved at leve op til bestemte forsikringsvilkår, der mindsker risikoen.

Alligevel melder forsikringsselskaberne, at det vil være vanskeligt at straffe de konkrete syndere og altså skabe et økonomisk incitament til at forbedre arbejdsmiljøet.

 

Reelt en ekstra skat

Læs hele artiklen

Få 14 dages fri adgang.

Det kræver intet kreditkort, og du vil ikke overgå til et betalt abonnement efterfølgende.

  • Adgang til alle låste artikler
  • Modtag vores daglige nyhedsbreve
  • Fuld adgang til vores app
Der skete en fejl. Prøv venligst igen senere

Få fuld adgang til dig og dine kollegaer.

Start et gratis virksomhedsprøveabonnement

Mere fra FinansWatch

Gjensidige løfter det danske resultat med en fjerdedel

Øget rejseaktivitet og erhvervskunder løfter Gjensidiges danske vækst, samtidig med at resultatet springer i vejret. "Nu står vi langt, langt stærkere, end vi nogensinde har gjort, og det skal vi kapitalisere på," lyder det fra koncerndirektør Mats C. Gottschalk.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs