Forsikringsselskaber: Ulykkesafgift er effektløs

Ny afgift på forsikringsselskabers erstatninger for arbejdsskader skal nedbringe antallet af arbejdsulykker. Den vil ikke have en effekt, protesterer forsikringsselskaberne.
Af JULIE HORNBEK TOFT

En ny afgift skal få virksomhederne til at passe bedre på deres medarbejdere. Et af regeringens punkter i finanslovsforslaget er en arbejdsskadeafgift på 13,5 pct. af erstatningerne. Pengene skal betales af forsikringsselskaberne, og tanken er, at de vil sende regningen videre til de ansvarlige arbejdsgivere ved at hæve præmierne. Den økonomiske pisk skal skabe incitament til at undgå arbejdsskader og -ulykker.

Med ordningen har skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) så at sige lagt pisken i hånden på forsikringsselskaberne. Men i forsikringsbranchen, der ikke overraskende helst så sig fri for afgiften, kan man ikke helt se, hvordan straffen skal ramme netop de virksomheder, der sløser med sikkerheden.

"Afgiften skal lægges direkte på arbejdsgiveren og ikke forsikringsselskabet, hvis den skal virke. Nu er der en risiko for, at den bliver smurt ud over alle forsikringstagere, og det vil ikke give den ønskede effekt," siger Per Bremer Rasmussen, adm. direktør i brancheforeningen Forsikring & Pension.

Man kunne forestille sig, at forsikringsselskaberne vil indføre en øget mikrotariffering, altså at præmien i højere grad blev baseret på den enkelte virksomheds risiko.

Mikrotariffering eksisterer allerede i en vis udstrækning. Ud over at det er dyrere at forsikre en havfisker end en sekretær, kan den enkelte virksomhed få rabat ved at leve op til bestemte forsikringsvilkår, der mindsker risikoen.

Alligevel melder forsikringsselskaberne, at det vil være vanskeligt at straffe de konkrete syndere og altså skabe et økonomisk incitament til at forbedre arbejdsmiljøet.

 

Allerede abonnent?Log ind her

Læs hele artiklen

Få adgang i 14 dage for 0 kr. Det kræver intet kreditkort, og du vil ikke overgå til et betalt abonnement efterfølgende.

Med din prøveperiode får du:

  • Adgang til alle låste artikler
  • Modtag vores daglige nyhedsbreve
  • Fuld adgang til vores app
  • Skal indeholde mindst 8 tegn samt tre af disse: Store bogstaver, små bogstaver, tal, symboler
    Skal indeholde mindst 2 tegn
    Skal indeholde mindst 2 tegn

    Få fuld adgang til dig og dine kollegaer

    Start et gratis virksomhedsprøveabonnement

    Del artikel

    Relaterede artikler

    Tilmeld dig vores nyhedsbrev

    Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

    Nyhedsbrevsvilkår

    Forsiden lige nu

    Læs også