FinansWatch

Avis: Danske pensioner er stået af aktietoget

De danske pensionskasser smed langt flere aktier overbord end de nordiske kolleger, da krisen satte finansmarkederne i brand i 2008, skriver Berlingske Business. (Opdateret)

Foto: Richard Drew

De danske pensionskasser kastede aktier fra sig i 2008, da finanskrisen hærgede, og nu viser tal fra Kirstein Finans, ifølge Berlingske Business, at der blev reduceret langt voldsommere i aktiebeholdningen blandt de danske pensionsopsparinger sammenlignet med de andre nordiske lande.

"Den største aktienedbringelse af aktieandelen skete i Danmark, hvor den gennemsnitligt faldt fra 27-12 pct.," siger afdelingschef Jan Wilders fra Kirstein Finans.

I de øvrige nordiske lande skrumpede aktieandelen fra 35-25 pct.

"Flere af selskaberne var nødsaget til at reducere aktieandelen markant, og flere af de kommercielle selskaber havde ved indgangen til 2009 en allokering til aktier på under ti procent. PFA reducerede eksempelvis andelen af aktier fra omkring 19 procent til fire procent. Sammenlignet med de nordiske lande var Danmark det land, der efter finanskrisen havde den mindste andel af aktier i den samlede portefølje," påpeger Jan Willers.

Passer dårligt til fastrentemiljø

Chefstrateg i PFA Henrik Henriksen bekræfter, at selskabet har skiftet en del aktier ud med kreditobligationer.

"Udfordringen i forhold til garanterede pensioner er, at investeringsstrategien ikke er fri - den skal lægges i forhold til at levere det, som kunderne er stillet i udsigt. Hvis vi havde fuld aktiebeholdning, ville vi og de enten blive meget glade eller meget kede af det. Den kraftige volatilitet, som vi har set, passer dårligt til et garanteret miljø," siger Henrik Henriksen .

Ifølge Jan Wilders har mange af de danske selskaber ikke været i stand til at øge beholdningen af aktier hurtigt nok i kølvandet på finanskrisen.

Konsekvensen er, at de danske pensionsselskaber ikke har fået tilstrækkelig andel i den optur, som aktiemarkedet oplevede i 2009. I et år hvor aktiemarkedet, målt som MSCI, gav et afkast på 27 procent, var det gennemsnitlige vægtede afkast for de danske pensionskasser på 6,2 procent.

Til sammenligning fik flere af de nordiske pensionskasser langt højere afkast - helt op til 25 procent i flere af AP Fondene i Sverige, ligesom Skania og SEB i Sverige fik afkast på henholdsvis 16,4 og 15,1 procent, og Ilmarinen og Varma i Finland fik afkast på henholdsvis 15,8 og 14,1 procent, skriver Berlingske Business.

Mere fra FinansWatch

Ny direktør vil ikke have ret, bare fordi hun er chef: "Det bedste argument bør vinde"

Efter små tre år i Microsoft Danmark vinker Anne Marie Kindberg farvel for i stedet at blive kommerciel direktør hos fintech-virksomheden Lunar fra 1. februar. De første dage skal hun formentlig lytte lidt mere, end hun skal tale, og så ser hun frem til at blive en del af en virksomhed, der ifølge hende kommer til at revolutionere bankbranchen, som vi kender den.

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs