FinansWatch

Pensam vil erobre boligmarkedet

Pensionskassen vil stå for den yderste belåning til boligejere, der er kommet i klemme i bankernes manglende udlånslyst. Finansrådet mener, at det kan være fornuftigt, at pensionssektoren finansierer udlån i bankerne.

Foto: AXELSEN SANNE VILS

Den trængte banksektor får nu konkurrence om udlån til boliger. Pensam har skudt 1 mia. kr. i en fond, der vil stå for den del af danskernes boliglån, der ikke dækkes af realkredit. Ambitionen er at finansiere de gode betalere, der er blevet fanget i det fastfrosne boligmarked.

"For os handler det naturligvis om at skaffe et fornuftigt stabilt afkast i en verden af usikkerhed. For fem-seks år siden var vi aldrig gået ind i boligfinansiering, men nu er priserne faldet, og kreditvurderingerne er strammet. Samtidig ser vi, at en række danske banker må slanke deres udlån, når bankpakke II udløber. De har simpelthen ikke råd til at låne ud. Vi mener at gøre både boligkøber, banker og vore medlemmer en tjeneste," siger investeringschef Benny Buchardt Andersen, Pensam.

Han peger på, at boligkøbere eller tillægslånere har svært ved at låne, skønt de er betalingsdygtige og -villige.

"De er bare for unge, for nyuddannede etc. til, at banken tør låne dem penge i en tid, da boligværdierne falder, og arbejdsløsheden stiger. Vi vil ikke have kunder i porteføljen, der står i RKI eller har anden høj gæld. Vi fokuserer mest på folks betalingsevne og -vilje, men har desuden sikkerhed i ejendommen," siger Benny Buchardt Andersen.

De fleste ældre boligejere husker de inkonvertible pensionskasselån til en rente på 15-20 pct., der gav store problemer, da boligejerne ville førtidsindfri dem. Nogle måtte betale over kurs 150.

Pensam-lånene, der distribueres via investeringsvirksomheden Halkin ARP Capital, kan ifølge direktør Jens Bisgaard-Frantzen indfries til kurs 100 og udstedes til kurs 97-99.

Tjener stadig penge

Læs hele artiklen

Få 14 dages fri adgang.

Det kræver intet kreditkort, og du vil ikke overgå til et betalt abonnement efterfølgende.

  • Adgang til alle låste artikler
  • Modtag vores daglige nyhedsbreve
  • Fuld adgang til vores app
Der skete en fejl. Prøv venligst igen senere

Få fuld adgang til dig og dine kollegaer.

Start et gratis virksomhedsprøveabonnement

Mere fra FinansWatch

Sorte selskaber bag pensionsbranchens grønne milliarder

Flere pensionsselskaber har talt olieselskaber som BP, Shell og Halliburton med i de 248 mia. kr., branchen har meldt ind som "grønne investeringer" til regeringens klimapartnerskab for finanssektoren. "Vanvittigt," lyder det fra kritiker.

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs