FinansWatch

Advarsel mod Sohns risikable pensionspartnerskaber

Ole Sohn ser pensionskasserne spille en central rolle som bank for mange af de tiltag som skal skabe vækst i fremtiden. Det kan ende meget galt, advarer eksperter.

Den nytiltrådte erhvervs- og vækstminister, Ole Sohn, ved godt, at bankerne har problemer med blot at holde sig oven vande.

Derfor regner han ikke med, at de vil deltage særligt aktivt i finansieringen af de tiltag, som skal skabe vækst de næste mange år. I stedet øjner han mulighed i de omtrent 2.700 mia. kr. i opsparing, som flyder rundt i pensionskassernes pengetanke.

Han ser således gerne, at pensionskasserne skyder flere penge i eksempelvis veje, broer, produktionsanlæg, vækstselskaber og eksportstøtte. Det skal gøres ved partnerskaber med statslige virksomheder og med statslige garantier eller som købere af virksomhedsobligationer.

Fordelene, mener han, er at mange af disse projekter bliver finansieret selv om bankerne siger fra, og det giver arbejdspladser. Ulempen er, at det kan blive dyrt for opsparerne, hvis satsningerne går galt, advarer eksperter.

»Det er meget fornuftigt, at danske pensionskasser, som i stor udstrækning investerer i udlandet, også kan bidrage til at udvikle vækst i Danmark,« siger Ole Sohn.

Allerede abonnent? Log ind.

Læs hele artiklen

Få adgang i 14 dage for 0 kr.
Det kræver intet kreditkort, og du vil ikke overgå til et betalt abonnement efterfølgende.

  • Adgang til alle låste artikler
  • Modtag vores daglige nyhedsbreve
  • Fuld adgang til vores app
Der skete en fejl. Prøv venligst igen senere

Få fuld adgang til dig og dine kollegaer.

Start et gratis virksomhedsprøveabonnement

Mere fra FinansWatch

Analyse: Finansiel Stabilitet havde hårdt brug for Højesterets dom i Roskilde Bank-sagaen

Thi kendes for ret, også magtfulde bankdirektører har et personligt ansvar for, at bankkreditter vurderes ordentligt. Højesterets dom i Roskilde Bank-sagen mejsler i granit, at “business judgement rules” ikke er et fripas for bankledelser. Afgørende, principiel dom, også for nutidens bankhåndværk, skriver FinansWatch’ Jens Chr. Hansen i denne analyse.

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs