Skybrud kan koste op mod 5 milliarder

Skaderne efter det voldsomme skybrud, der ramte København den 2. juli har rundet 4 mia. kr., og den samlede regning kan ende på 5 mia. kr., vurderer flere aktører i branchen.
Foto: ARENSBAK HELLE
Foto: ARENSBAK HELLE

Den voldsomme regn, der i starten af juli satte København under vand, efterlader en regning, der er langt større end hidtil antaget.

Umiddelbart efter skybruddet var vurderingen, at regningen ville lande på omkring 1,8 mia. kr., i begyndelsen af august hed vurderingen 3 mia. kr., men nu melder den schweiziske genforsikringsgigant Swiss Re, at skaderne allerede har rundet 4 mia. kr.

”Når vi lægger de tab sammen, vi kender, ender vi på 4,2 mia. kr. i forsikrede tab, ” oplyser Swiss Re til FinansWatch, der samtidig ikke vil afvise, at tallet vil stige.

Tallet dækker over mere end 80 pct. af det samlede skadesforsikringsmarked og primært de selskaber, der er tilstede i København.

Mellem 4 og 5 mia.

Hos forsikringsmægleren Willis er vurderingen, at de samlede skader vil ende på 5 mia. kr.

”Vi vurderer, at skaderne løber op i 5 mia. kr., hvoraf reassurancen udgør 4 mia. kr. Det skønner vi ud fra det, vi hører fra folk i branchen,” siger Steen Krogh, direktør i Willis Danmark.

Blandt landets store forsikringsselskaber er der enighed om, at de samlede skader vil ende et sted mellem 4 og 5 mia. kr.

”Vores omkostninger bliver lige omkring 1 mia. kr. før genførsikring, og hvis vi antager, at vi har mellem 20 og 25 pct. af markedet, så fører det alt andet lige til, at det ender et sted mellem 4 og 5 mia. kr.,” siger kommunikationsdirektør Tryg, Troels Rasmussen.

Største vandskade

At det samlede beløb har været  var så svært at vurdere, skyldes ikke mindst skybruddets omfang.

”Det er den største naturkatastrofe, vi har haft siden stormen i 1999, og vi har ikke før prøvet, at København stod under vand. Det er den største vandbaserede begivenhed i Danmark nogensinde,” siger han og peger samtidig på, at skybruddet i denne omgang i høj grad har ramt erhvervsvirksomheder, hvilket generelt er dyrere, end når det går ud over private.

Hos Topdanmark vurderer kommunikationschef Steffen Heegaard, at det samlede beløb vil ende på mellem 4 og 4,5 mia. kr., men at den endelige regning ikke vil lande på bordet før januar.

Højere priser

De danske forsikringsselskaber er genforsikrede, og derfor bliver deres andel ikke større, selv om det samlede beløb stiger. Dog betyder de hyppigere skybrud i Danmark, at genforsikringsselskaberne har kig på priserne i forhold til de danske selskaber.

Fra Swiss Re har det tidligere lydt således til FinansWatch.

”Den 2. juli 2011 oplevede København det værste skybrud nogensinde. Denne begivenhed er én i en række af begivenheder, der har ramt Danmark igennem de seneste år (specielt i 2007 og 2010). Swiss Re bliver nødt til at afspejle denne øgede frekvens og alvorlighed i skybruddeme i vores pris på genforsikring”.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også