Ratingbureauerne har for meget magt. Det sagde EU-Kommissær for det Indre marked Michel Barnier i sidste uge, og det er også konklusionen ifølge et internt notat om Solvens 2, som Berlingske Business er kommet i besiddelse af.
Udfordringen for EUs nye linje er dog, at den kommende finansielle regulering lægger op til mere kreditvurdering.
”Linjen i al den finansielle regulering, der nu er på vej fra EU, er, at jo mere risikofyldte aktiver banker, pensionskasser og forsikringsselskaber har, jo mere kapital skal de ligge inde med. Både Basel 3-og Solvens 2-reglerne handler om, at aktiverne skal risikovægtes, og en del af risikovægtningen er vurdering af kreditrisiko. Derfor er det meget spændende at se, hvad man forestiller sig, der skal erstatte ratingbureauernes vurderinger,” siger Anders Svennesen, underdirektør i ATP, til Berlingske.
Ikke kun bureauers skyld
Forsikrings- og pensionsselskaberne selv er noget mere tilbageholdne.
”Vi har ikke fået nogen melding fra forsikrings-og pensionsbranchen om, at ratingbureauerne skulle udgøre et særligt problem i Solvens 2-reglerne. Og man skal i hvert fald passe på ikke at lægge al skyld på ratingbureauerne,” siger Peter Skjødt, underdirektør i brancheorganisationen Forsikring & Pension.
Mere fra FinansWatch
Konstitueret Danica-topchef holder delvis fast i de kommercielle tøjler efter udnævnelse af ny direktør
Søren Lockwood, der er konstitueret topchef hos Danica og i flere år har været kommerciel direktør, vil også fremover have en finger med i spillet i pensionsselskabets kommercielle aktiviteter. Nyudnævnt kommerciel direktør vil bl.a. have fokus på kommunikationen af tilbud til Danicas kunder og på ny SUL-bekendtgørelse.