FinansWatch

Livrenter i fare efter rødt pensionsudspil

Både pensionsbranchen selv og Ældre Sagen tordner mod forslaget fra S og SF, som de frygter vil efterlade en kæmpe regning hos skatteyderne.

Tonen er direkte, når den danske pensionssektor kritiserer en eventuel kommende rød regering for at spille hasard med landets økonomi, fordi den økonomiske byrde for at forsørge ældre medborgere vil blive kraftig forøget med et nyt pensionsudspil fra S og SF.

"Det er et vanvittigt forslag. Livrenter sikrer jo netop, at man ikke løber tør for penge, uanset hvor gammel man bliver. Med det her får man et kæmpe problem, fordi folk lever længere, og når man så mangler penge pensionsmæssigt, så bliver det samfundet, der skal samle op," siger Allan Christensen, partner i den uafhængige rådgivningsvirksomhed Bedstpension.

S og SF vil fjerne fordelene ved at spare op i livrenter. Som det er i dag, kan man maksimalt indbetale 100.000 kr. om året med skattefradrag til en ratepensionsopsparing, mens skattefradraget på indbetalinger til livsvarige pensioner – de såkaldte livrenter – i dag er ubegrænsede. Det er her, at S og SF vil sætte et fradragsloft på 100.000 kr. for alle indbetalinger som en del af planen ”Fair Forandring”.

Samfundet står med udgifterne

Også Ældre Sagens direktør Bjarne Hastrup, er bekymret, han siger bl.a. at ”…det her risikerer at lægge en del af pensionsopsparingen død og så står samfundet med udgifterne”.

Men hos finansordfører Nick Hækkerup køber man ikke branchens argumenter.

”Realiteten er at pensionsbranchen hypper sine egne kartofler – nemlig at have så mange penge stående som muligt at disponere over i forskellige produkter. Det er sådan set fair nok, men de skulle bare sige, at det drejer sig om brødnid og ikke de argumenter, de fremfører,” siger han.

LO´s cheføkonom Jan Kjæraa-Rasmussen kalder det spekulativt, at det skulle påvirke lysten til at spare op.

”…måske vil nogle få begrænse sig, men det giver ikke mig nationaløkonomiske kvababbelser, jeg tror ikke man vil kunne mærke det nationaløkonomisk,” siger han.

Mere fra FinansWatch

1,5 millioner danskere investerer i Qatar: "Det er dilemmafyldt"

Fem danske pensionsselskaber har på vegne af 1,5 mio. kunder investeret små 900 mio kr. i Qatar, viser en opgørelse, som mediet Danwatch har foretaget. Chef for ansvarlige investeringer hos Danica Pension erkender, at ”det er dilemmafyldt at investere i statsobligationer” fra visse lande.

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs