Pensionsselskaber tæt på lovtvang

Fem års strid om pensionsselskabernes evne til at skabe gennemsigtighed kan være ovre.
Af BO JØRGENSEN

Forvirrede pensionskunder kan formentlig se frem til en ny lov, der inden længe vil gøre det muligt at kunne sammenligne pensionsselskabernes virvar af tal med hinanden.

Efter snart fem års store indbyrdes stridigheder mellem selskaberne, bl.a. om hvordan ensartede tal for omkostninger skal beregnes, anser pensionseksperter og politikere nu et lovkrav som den eneste vej til at skabe større gennemsigtighed i en ofte uoverskuelig branche fyldt med finurlige og usammenlignelige nøgletal.

Politisk flertal

»Selv om brancheorganisationen Forsikring & Pension, F&P, har fået en frist frem til den 1. juli til ad frivillighedens vej at finde frem til en brugbar model til øget åbenhed, så svinder håbet nu hastigt,« siger SF's erhvervsordfører Pia Olesen Dyhr.

SF har i Folketingets erhvervsudvalg fået et flertal bestående af S, DF, SF og R til et sådant lovkrav.

»Vi erfarer, at der i branchen fortsat er stor uenighed om, hvordan man skal beregne nøgletallene ÅOP og ÅOK,« siger Pia Olesen Dyhr. (Årlige Omkostninger i Pct. og Årlige Omkostninger i Kr., red.)

En umulighed

»Det er beskæmmende, at selskaberne efter fem års diskussioner ikke har kunnet opnå enighed om noget så basalt, og jeg betragter det nu nærmest som en umulighed, at de i løbet af de bare tre-fire måneder skal kunne opnå enighed om beregningerne. Derfor må Folketinget gøre det for dem,« siger Pia Olesen Dyhr.

Hun mener, at baggrunden for en sådan lov skal være en 34 sider tyk rapport udarbejdet af F&P, indeholdende en række forslag til, hvordan der kan skabes ensartethed på området.

Omkostningsmåler

Udover de to nøgletal ÅOP og ÅOK er kravet, at de kommercielle selskaber inden den 1. juli skal kunne tilbyde potentielle kunder en omkostningsmåler, der gør det muligt at orientere sig om priser på tværs af selskaberne.

Adm. direktør for ét af landets største pensionsselskaber, Danica Pension, Jørgen Klejnstrup konstaterer, at branchen længe har arbejdet på at finde fodslag til fælles standarder.

»Det vil være ærgerligt, hvis branchen ikke når målet i tide, så det bliver nødvendigt at lovgive. Men vi tager en lov med sindsro. Vi viser allerede alt om omkostningerne, og vores system er indrettet så fleksibelt, at vi hurtigt vil kunne tilpasse os en ny lov,« siger Jørgen Klejnstrup.

Også den uvildige forsikringsekspert, aktuar Jørgen Svendsen, har mistet tiltroen til, at branchen når målet ad frivillighedens vej.

Små finurligheder

»Pensionsselskaberne finder jo hele tiden på små finurligheder, der gør det umuligt eller i bedste fald svært at sammenligne deres pensioner med hinanden. Der står så mange penge på spil, at det for nogle selskaber kan blive særdeles ufordelagtigt at kunne sammenlignes direkte med konkurrenter,« siger Jørgen Svendsen.

»Der kan således være markante forskelle i, hvilke omkostninger selskaberne medregner i ÅOP, og dermed bliver tallene jo totalt ubrugelige, når man som kunde vil forsøge at finde frem til det billigste og bedste selskab,« siger Jørgen Svendsen.

Adm. direktør Per Bremer Rasmussen i Forsikring & Pension fastholder imidlertid, at målet nås inden den 1. juli.

Fuld enighed

»I organisationens bestyrelse er der nu fuld enighed om modellen, og jeg tror fuldt og fast på, at alle selskaberne vil nå at kunne opfylde kravet inden tidsfristen udløber,« siger Per Bremer Rasmussen.

De politiske krav om større åbenhed i pensionsbranchen blev allerede i 2005 fremsat af daværende økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen, (K) der på F&P's årsmøde slog fast, at »kunden skal vide, hvad der betales for, hvor meget der betales og til hvem«.

Del artikel

Relaterede artikler

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også