FinansWatch

EU-dom fordyrer danske pensioner

Danskernes populære individuelle livrenteordninger står til prisforhøjelser på 5-10 pct.

Foto: NDAHL TORBEN

Forsikringseksperter anslår, at det vil blive konsekvensen af en opsigtsvækkende EU-dom, der vil tvinge pensionskunder til større solidaritet mellem kønnene.

Hidtil er priserne for sådanne individuelle pensionsforsikringer blevet beregnet bl.a. ud fra den kendsgerning, at mænds levetid i gennemsnit er et par år kortere end kvinders.

Højeste fællesnævner

Men fremover må der ikke tages hensyn til, om der er tale om en mand eller en kvinde, og det vil ifølge forsikringsekspert Jørgen Svendsen betyde, at forsikringsselskaberne vil beregne deres præmier ud fra den højeste fællesnævner.

»Hvis en forsikring f.eks. koster 90 kr. for en mand og 110 kr. for en kvinde, er det klart, at et selskab vil sætte prisen til 110 kr. og ikke til gennemsnittet på 100 kr.,« siger Jørgen Svendsen.

Ikke betale overpriser

Han fortsætter:

»For ellers risikerer selskabet at sælge forsikringen for billigt, hvis der kommer et flertal af kvinder ind som kunder. Og det kan selskaberne nemt risikere, fordi mænd næppe vil betale overpriser på deres ordninger,« forklarer Jørgen Svendsen.

Ifølge EU-dommen må forsikringsselskaberne fra udgangen af 2012 ikke længere opkræve forskellige priser på for kvinder og mænd, hverken når det gælder f.eks. bilforsikringer, eller når det gælder pensions-forsikringer.

Betydning for livrenter

Som et af de få lande i Europa har sådanne såkaldte unisex-ordninger været gældende i Danmark siden 1999, hvad angår de store kollektive arbejdsmarkedspensioner.

Dommen får således udelukkende betydning for det stærkt stigende antal individuelle livrenter, der bl.a. er blevet konsekvensen af et skatteloft på 100.000 kr. for indbetalinger til ratepensioner.

Underdirektør i Brancheforeningen Forsikring og Pension Anne Seiersen bekræfter, at dommen vil tvinge selskaberne til at sætte nye prisskilte på tusinder af pensionsordninger, men hverken i Forsikring og Pension eller hos en række af de store forsikringsselskaber vil man endnu sætte beløb på præmieforhøjelserne.

Solidariteten koster

»Men vi kan sandsynligvis slå fast, at sådanne forsikringer bliver dyrere for dem, der har de billigste præmier i dag. Det koster at være solidarisk med andre,« siger Anne Seiersen.

»Man kan således forestille sig, at nogle forsikringstagere vil fravælge visse forsikringsdækninger, hvis de bliver dyrere. Dermed øges selskabernes risiko for de kunder, der er tilbage i ordningerne, og derfor må selskaberne opkræve højere præmier for at sikre sig. Men endnu er det for tidligt at sige hvor store prisforhøjelser bliver,« forklarer Anne Seiersen.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs