Statsgaranteret investeringsplan hyldes af pengetanke

De vil gerne investere - men risikoen skal holdes lav. Det var forudsætningen, der skulle opfyldes før nogle af landets største pengekasser - ATP, LD, Forsikrings & Pension - stillede sig bag regeringens plan om en kapitalindsprøjtning til små virksomheder og iværksættere. Staten garanterer 3 ud af 4 investerede kroner.
AF CHRISTIAN SEHESTED

Normalt forbinder man investeringer i iværksætteri og små, pressede virksomheder med en betydelig risiko for tab. Men dagens aftale mellem regeringen og en perlerække af landets største pengetænke om at skyde kapital ind i de små og i de nye virksomheder er kun mulig, fordi staten tager broderparten af risikoen. Sådan lyder budskabet fra topcheferne.

”Der er fundet en god løsning, der øger tilførslen af vækstkapital til danske virksomheder, og samtidig begrænser den risiko pensionsselskaberne påtager sig, ved at staten garanterer 75 pct. af det investerede beløb”, siger adm. direktør Torben Möger Pedersen, PensionDanmark, i en pressemeddelelse. Udbyttet skal dog samtidig også fordeles efter samme model.

Milliarder på vej

”Nu skal aftalen omsættes til praksis. Når de præcise vilkår er på plads, vil vi forelægge sagen for vores bestyrelse. Vi forventer, at PensionDanmarks tilsagn til Dansk Vækstkapital vil udgøre mellem 200 og 250 mio. kr.”, fortsætter Torben Möger Pedersen.

Det forventes af forsikrings og pensionsselskaberne vil bidrage med bidrag svarende til deres respektive markedsandele.

Så der er altså en saltvandsindsprøjtning på mindst 5 mia. kr. på vej til landets små og mellemstore virksomheder, og til iværksætterne. Det står klart efter regeringen, Forsikring & Pension, ATP og LD er blevet enige om at stille penge til rådighed - og pengetankene hylder kapitaliseringsplanen som en klar gevindst for samfundet.

Formanden for Forsikring & Pension, adm. direktør Peter Damgaard Jensen, ser ifølge en pressemeddelelse aftalen som en positiv mulighed for iværksættere og mindre virksomheder.

"Pensionsbranchen vil gerne bidrage til at skabe vækst. Derfor har vi sagt ja til at gå med i aftalen. Vores håb er, at den ekstra kapital kan give luft under vingerne til virksomheder, der har vækstpotentiale, men som lige nu mangler kapital," siger han.

"God balance"

Men også hos Forsikring & Pensions står sikkerheden - og det at risikoen først og fremmest falder på statskassen - i højsædet

"Pensionsselskabernes første og vigtigste opgave er at sikre kunderne et godt afkast. Det er ufravigeligt. De skal samtidig leve op til myndighedernes krav om nok kapital på kistebunden. Det sætter grænser for, hvor meget vores medlemmer kan investere i nye, risikobetonede virksomheder. Aftalen respekterer fint denne balance," siger Peter Damgaard Jensen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også